hitchBOT: De liftende robot

hitchBOT

Als je alle berichten in het nieuws volgt over robots die uit zijn op banen vergeet je bijna dat die robots er nog helemaal niet zijn. Uiteraard hoeft automatisering niet te betekenen dat er ook letterlijk een mensgroot stuk hardware bij je aan het blok op kantoor komt zitten, veel robotisering zal gewoon softwarematig gaan, we hebben in het dagelijkse leven nog niet te maken met humanoid robots. We kennen ze hooguit van een schattige video zoals die van een dansende Asimo of Kibo in space gezien.

Om te kunnen onderzoeken hoe mensen reageren op een robot hebben David Smith van de McMaster University) en Frauke Zeller van de Ryerson University een liftende robot ontwikkelt. Deze robot, de hitchBOT, heeft als opdracht van Halifax naar Victoria in Canada te liften.

Om deze 6000 km te kunnen overbruggen hebben de onderzoekers van de hitchBOT een behoorlijk sociale robot gemaakt. Grapjes maken, wisselende gezichtsuitdrukkingen (via LED-lampjes), allerhande feitjes om een gesprek gaande te houden, niets is de hitchBOT te gek om te zorgen dat de eindstreep wordt gehaald. Ook het uiterlijk, een beetje klungelig en daarmee niet erg bedreigend, en de hoogte, die van een 6 jaar oud kind, moet de drempel zo laag mogelijk houden.

De hitchBOT wordt opgeladen door zonnepanelen en kan in geval van nood ook aan het infuus van de sigarettenaansteker.

Uiteraard kun je de avonturen van de hitchBOT ook via internet volgen. De liftende robot heeft een eigen twitteraccount, zet regelmatig foto’s op instagram en heeft een eigen website.