HIV muteert om aanvallen op DNA te weerstaan

Het leek wetenschappers zo’n goed idee. Door het DNA van virussen te muteren zodat de symptomen niet meer voorkomen, hopen ze om ongeneselijke ziektes verdraagzaam te maken. Het zou immers een stuk minder erg zijn om HIV te hebben, als je lichaam daar totaal niks van merkt. In de praktijk blijken dit soort DNA-mutaties echter niet zo vanzelfsprekend. Toen onderzoekers probeerden om HIV op deze manier te muteren, wist het virus dit te weerstaan.

Dat niet alleen, want het virus paste zich in sommige gevallen ook aan om zo’n DNA-aanval in de toekomst makkelijker af te slaan. Het maakt de strijd tegen HIV weer een stukje lastiger voor wetenschappers.

Gelukkig is er ook goed nieuws. De onderzoekers denken dat ze zo’n mutatie kunnen voorkomen door het virus-DNA op meerdere fronten tegelijk aan te vallen of door medicijnen tegen HIV tijdens het proces te gebruiken. Er zijn nog genoeg manieren waarop het virus alsnog kan worden aangepast om het minder gevaarlijk te maken – al benadrukt het team dat dit strikt gezien geen geneesmiddel zou zijn.

Daarmee staan de onderzoekers hoe dan ook aan het voorfront van een nieuw initiatief. het aanpassen van genen binnen virussen is nog relatief nieuw, maar kan grote gevolgen hebben bij de strijd tegen ziektes.