Oorlogsvoering en handhaving vindt al lang niet meer plaats op de traditionele speelvelden. Naast land, zee, lucht en ruimte is er een vijfde slagveld bijgekomen: het digitale strijdtoneel.
Het klassieke voorbeeld is natuurlijk Stuxnet. De computerworm dook in 2010 op en zou door de VS en Israël zijn ontwikkeld om de kerncentrales van Iran te saboteren. Deze digitale oorlogsvoering vergt een andere strategie: er gaat niemand op een knop drukken, systemen zijn vaak niet online en een foutmelding na een aanval kan de hele missie op z’n kop zetten.
Dan zijn daar big data en kunstmatige intelligentie: twee termen die je de afgelopen maanden om de oren vliegen. Elke organisatie, van peuterspeelzaal tot de Rijksoverheid, lijkt ermee aan de slag te willen. Zo ook Defensie: het jaarlijkse Kooy symposium, waarbij onder andere defensiemedewerkers worden bijgepraat over de opkomst van deze technologieën, stond dit jaar in het teken van big data, artificial intelligence en innovatie. Wat kunnen en moeten we daarmee?
Elke organisatie, van peuterspeelzaal tot Defensie, lijkt met big data aan de slag te willen. Deel deze quoteWant wat al wel duidelijk is, is dat de traditionele innovatiecyclus van Defensie al lang niet meer genoeg is om tegenwoordig bij te blijven. Wie mee wil praten, moet innoveren. Waar voertuigen en machines vroeger tientallen jaren meegingen, zijn de nieuwste systemen bij wijze van spreken al bijna achterhaald voordat ze ingezet worden. Moore’s Law wordt tijdens het symposium meerdere malen aangehaald. Het komt er kort gezegd op neer dat computers elke twee jaar twee keer zo snel worden.
Aan de slag
Gepaard met deze druk om bij te blijven, wordt er druk gespeculeerd over de potentie van big data en artificial intelligence. Wat als je de routegegevens van een land kunt combineren met de historische gegevens van de momenten waarop rebellen toeslaan en de momenten waarop vluchtelingen overvallen worden? Daarmee zou je inzicht kunnen krijgen in patronen en de tijd en plaats van een volgende aanslag kunnen voorspellen.