Hoe één gamesontwikkelaar uitzoekt of spelers narcistisch zijn

Het is een dilemma waar menig online spel mee kampt: een onvriendelijke community aan spelers, die er niet over aarzelt om hun medespelers de huid vol te schelden. Een probleem waar League of Legends-ontwikkelaar Riot Games ook mee kampt, en dat ze op wel heel bijzondere wijze proberen aan te pakken. De spelmaker onderwerpt gamers met een ongepaste spelnaam sinds kort aan een volledige persoonlijkheidstest.

Is de naam van een speler seksueel getint, racistisch of op een andere manier kwetsend, en wordt dat gerapporteerd aan Riot Games? Dan zal de gamestudio vragen of de gamer zijn naam kan veranderen.

Dat proces verloopt echter net wat anders dan vroeger. Voordat spelers hun naam mogen veranderen, moeten ze voortaan een uitgebreide vragenlijst invullen, waarna ze vijftig potjes in League of Legends moeten spelen. Hierna krijgen ze nog een vragenlijst voorgeschoteld. Dit gehele proces zou hooguit een week in beslag kunnen nemen.

Narcisme test

Riot Games heeft niet gezegd wat ze met de vragenlijsten willen bereiken, maar het lijkt te gaan om een volwaardige persoonlijkheidstests. Veel van de vragen zijn zelfs afkomstig van de Narcissistic Personality Inventory (NPI), waarmee wordt gekeken of een ondervraagde narcistisch is.

Het lijkt er op dat Riot Games een profiel probeert te schetsen van het soort speler dat een kwetsende gebruikersnaam zou gebruiken. Informatie die in de toekomst van essentieel belang kan zijn. Blijkt dat het merendeel van deze spelers ook echt narcistisch heeft opgesteld? Dan kan de ontwikkelaar deze data gebruiken om de community effectiever te beheren.

Daar komt bij dat League of Legends één van de grootste online games ter wereld is. Het onderzoek zal dus een groot aantal mensen kunnen ondervragen, wat inzage geeft in mogelijk gedrag bij gamers. Dat lijkt actueler dan ooit: de discussie rond vrouwen in de gamesindustrie en gamewebsites is immers agressiever dan ooit sinds de start van Gamergate.