Doe-het-zelf marktplaats Etsy verkoopt nu ook gadgets en electronica

De populaire online marktplaats Etsy nam eerder deze maand Grand St. over, een creatieve, handgemaakte technologie marktplaats die zichzelf promoot als “Etsy for electronics”. Deze overname lijkt misschien een vreemde stap maar eigenlijk was Etsy al de “Etsy for electronics”, zelfs voor de overname van Grand St.

Als je op Etsy bijvoorbeeld “electronics” intypt dan krijg je meer dan vijftigduizend resultaten waaronder bijvoorbeeld accessoires voor Raspberry Pi, Arduino en andere “maker” favorieten. De overname van Grand St. lijkt dus niet zozeer een uitbreiding van het aanbod als wel de versterking van haar – al bestaande – plaats op de electronica-markt. Toch denken de meeste mensen bij Etsy eerder aan handgebreide sokken en schattige sierraden. Volgens CraftCount – een bedrijf dat individuele Etsy winkels classificeert – zijn de populairste winkels echter juist de winkels die gereedschap en electronica verkopen.

il_570xN.475555550_phd9

Tot voor kort waren dit soort winkels echter niet mogelijk geweest omdat verkopers geen producten mochten verkopen die ze niet zelf hadden gemaakt. Die regels werden echter versoepeld toen Etsy een “vintage” categorie introduceerde waarop mensen vintage-producten kunnen verkopen. Later werd ook de regel aangepast dat verkopers zelf geheel verantwoordelijk moeten zijn voor de productie; verkopers mogen nu mensen inhuren zolang ze zelf maar een groot aandeel hebben in de productie. Etsy noemt verkopers daarom inmiddels niet meer “sellers of handmade goods” maar “independent creative businesses”.

Volgens Chad Dickerson, CEO van Etsy, “making is changing” en speelt technologie daarin een grote rol. Het bedrijf realiseert zich dat het maken van elektronica-producten de andere kant is van dezelfde “handgemaakt”-medaille. De marktplaats laat namelijk zien dat het steeds makkelijker is om bezig te gaan met elektronica-projecten: het is bijna net zo makkelijk om microcontrollers te leren solderen als het leren breien van sokken.