5G screen

Hoe Facebook, Internet of Things en virtual reality een belangrijke rol spelen voor 5G-internet

Bastiaan Vroegop

Nog een paar jaar en dan is zelfs je snelle 4G-internetverbinding achterhaald. Het nieuwe 5G gaat vooral voor VR een grote rol spelen.

Meerdere grote telecompartijen sleutelen op het moment samen aan 5G, een nieuwe internetstandaard die 50 keer sneller dan het huidige 4G kan worden. Op het Mobile World Congress in Barcelona is het deze week een hot topic. Hoe staat de ontwikkeling van 5G ervoor en waarom hebben we eigenlijk zo’n snelle mobiele verbinding nodig?

Hoewel de ontwikkeling van 5G al een paar jaar speelt, begint de techniek ineens verrassend dichtbij te komen.

2024

5G moet voornamelijk één ding bieden: sneller mobiel internet. Onderzoekers kunnen al een tijdje snelheden van 1 gigabit per seconde bereiken op 5G. Dat is niet alleen veel sneller dan de gemiddelde 4G-verbinding, maar ligt ook hoger dan de internetsnelheid die je thuis via een ouderwets kabelmodem binnenkrijgt.

Wereldwijd zijn er meerdere onderzoeksteams die meewerken aan de ontwikkeling van 5G. In 2012 investeerde de Europese Commissie onder leiding van Neelie Kroes nog 50 miljoen euro, om ervoor te zorgen dat 5G in 2020 breed beschikbaar komt. Een jaar dat steeds dichterbij komt, wat betekent dat het ook steeds minder lang duurt tot 5G een onderdeel van ons dagelijks leven wordt. Of we dan ook in Nederland aan de beurt zijn, is overigens nog de vraag. Toon Norp van 5G-organisatie TNO vertelde deze week nog het volgende aan de NOS:

Het idee is om in 2020 tijdens de Olympische Spelen in Tokio het eerste operationele 5G-netwerk te hebben. Het zal dan nog wel een paar jaar duren voordat we in Nederland 5G kunnen gebruiken, ik denk na 2023 of 2024.

De komst van 5G werd stiekem al een beetje verwacht. Ongeveer iedere tien jaar wordt er een nieuwe mobiele standaard geïntroduceerd om mee te internetten of bellen, en 4G was in 2012 breed beschikbaar. Het zat er dus dik in dat 5G in elk geval rond 2022 op de markt zou komen.

Facebook

Een opmerkelijke partij speelt een rol bij de introductie van 5G: Facebook. Het sociale netwerk is gestart met de Telecom Infra Project. Hiermee wil Facebook helpen om de infrastructuur van huidige mobiele netwerken aan te passen, zodat 5G rond 2020 makkelijker kan worden toegevoegd.

Facebook werkt hiervoor samen met meerdere mobiele bedrijven, waaronder Nokia, Intel en Deutsche Telekom. Die laatste partij kan invloed hebben op ons: Deutsche Telekom is immers het moederbedrijf van het Nederlandse T-Mobile.

De rol van Facebook is bijzonder, omdat het bedrijf geen geld verdient aan bijvoorbeeld de verkoop van mobiele abonnementen. De voordelen voor Facebook zijn indirect. Een goede internetverbinding zorgt ervoor dat je makkelijker op Facebook kan zitten, vaker het sociale netwerk bezoekt en meer advertentiegeld kunt genereren.

Dat Facebook internet breder beschikbaar wil krijgen is al langer bekend – dat zagen we immers ook met het Free Basics-initiatief, voorheen bekend als Internet.org. Door gratis internet met beperkingen aan te bieden, hoopte Facebook een groot deel van India zonder abonnement alsnog online te krijgen. Iets dat uiteindelijk mislukte door bemoeienis van de lokale overheid en zorgen omtrent netneutraliteit. Het nieuwe 5G-initiatief streeft er ook naar om meer mensen online te krijgen, vertelde Zuckerberg op het Mobile World Congress in Barcelona:

We willen ervoor zorgen dat iedereen ter wereld toegang krijgt – en dat we dus niet alleen maar sneller internet aanbieden voor mensen die nu al internet hebben.

Virtual reality

Er is nog een reden voor Facebook om zo bovenop de uitrol van 5G te zitten: virtual reality. Omdat een 5G-netwerk sneller is, vindt er ook minder vertraging plaats bij een verbinding. Hierdoor wordt videobeeld sneller naar je smartphone gestreamd en kun je zelfs live via het internet een computer op afstand bedienen zonder dat je veel vertraging opmerkt. Dat is ideaal voor het streamen van VR-video’s naar een virtualrealitybril.

De bril geeft via 5G hoofdbewegingen door, die de video meteen aanpassen. Door de snelheid hiervan is er hierbij amper vertraging merkbaar. Voor virtual reality is dat een must, want een hapering van minder dan een halve seconde al voor problemen zorgt. Als het beeld langzamer reageert dan je hoofdbewegingen, raak je al snel gedesoriënteerd en word je misselijk.

Huidige VR-video’s moeten worden gedownload naar een bril of smartphone, maar 5G maakt livestreaming mogelijk. Hierdoor kunnen grote videodiensten ook van VR gebruikmaken, of kunnen nieuwsinstanties een gebeurtenis in virtual reality live uitzenden.

VR staat nu nog in de kinderschoenen: de eerste premiumbrillen worden pas vanaf dit jaar verkocht, beginnend met de Oculus Rift in maart. Tot nu toe zijn de serieuzere brillen ontzettend duur en hebben ze ook een flinke game-pc nodig. In 2020 zijn we echter vier jaar verder en is de prijs voor virtual reality hopelijk gedaald. Misschien zien we dan wel de eerste VR-bril met het prestatievermogen van een Rift of HTC Vive, maar dan met mobiele hardware en een 5G-verbinding.

Internet of Things

Wellicht ligt het nog iets verder in de toekomst, maar 5G zal ook ideaal zijn voor Internet of Things-apparatuur (IoT). Door de snelheid en stabiliteit van een 5G-netwerk, moet het zich perfect lenen voor slimme apparatuur die bijvoorbeeld buiten op straat hangt. Zo kunnen bijvoorbeeld slimme straatlantaarns via 5G verbinden. 5G-netwerken zijn makkelijker schaalbaar, waardoor een provider de capaciteit kan verhogen om een groeiend aantal apparaten te ondersteunen. Omdat te netwerktechnologie relatief zuinig is, kunnen IoT-apparaten lange tijd verbinden op een volle batterij.

LG en Intel investeren nu alvast in speciale IoT-netwerken voor 5G, waaronder een speciaal netwerk waarmee auto’s met het internet verbinden. De hogere snelheid van 5G kan daarbij ideaal van pas komen, vooral als zelfrijdende auto’s op de weg verschijnen. Dankzij 5G zou zo’n auto live instructies van het internet kunnen volgen.

Wordt 5G je thuisverbinding?

De internetsnelheid van 5G ligt hoger dan je huidige verbinding thuis, dus je kunt je afvragen: hoe lang duurt het tot we ons kabelabonnement stopzetten en alleen nog maar draadloos met het internet verbinden? Met 5G wordt het mobiele internet immers krachtig genoeg om ook onze pc’s, mediaspelers en spelcomputers met het internet te verbinden.

5G-internet voor je apparaten in huis is echter afhankelijk van één belangrijke factor: je provider. Op het moment worden telecomabonnementen nog aangeboden met een beperkte datalimiet, terwijl je via de kabel onbeperkt mag downloaden en uploaden. Dat onbegrensde internet is ook wel nodig, als je iedere avond wil Netflixen of continu Spotify in huis wil streamen. Willen we over op één 5G-abonnement voor zowel mobiel als thuis, dan moet dit abonnement een onbeperkte internetbundel hebben.

Gelukkig lijken Nederlandse providers zich langzaam de juiste kant op te bewegen. Vodafone en Ziggo werken sinds kort samen om een bundelabonnement aan te bieden, zodat ze kunnen concurreren met KPN waarbij hetzelfde gebeurt. Hoewel je hierbij alsnog via de kabel thuis verbindt en mobiel een datalimiet hebt, is er in elk geval een manier om bij één abonnement voor al je internetbehoeften te betalen. Wellicht dat we in 2023, als 5G in Nederland de standaard is, binnen datzelfde abonnement onbeperkt mobiel kunnen internetten.