Een rustige, doodnormale man. Ondernemer en trotse vader. Het zijn kernwoorden die de Amerikaan Jeffrey Kantor zouden kunnen omschrijven, tot een noodlottige misklik enkele dagen voor de verjaardag van zijn zoontje in 2009. Het gevolg zou het script kunnen zijn van een Hollywood kaskraker.
Hele sites draaien op de hilariteit die functionaliteiten als ‘autocorrect’ en ‘autocomplete’ ons soms bieden. Of zoals een reclamecampagne eerder dit jaar juist deed, ons confronteren met onze beeldvorming over bepaalde kwesties. Algoritmen liegen niet.
Het zal Jeffrey Kantor een zorg zijn, hij zal de rest van zijn leven met een grote boog om de functionaliteiten proberen heen te lopen. Want dankzij de autocomplete van zoekmachine en een onoplettende misklik kwam zijn leven in 2009 op zijn kop te staan.
Op zoek naar een creatief verjaarsdagscadeau opent Kantor Google en begint te tikken: “How do I build a radio-controlled”, op zoek naar de beste manier om samen met zoonlief een radiografisch bestuurbaar vliegtuigje te bouwen.
Niet oplettend klikt Kantor op de aanbeveling die Google’s algoritme doet: “How do I build a radio-controlled bomb?”.
In de dagen en weken na zijn foutje, wordt Kantor verrast met een behoorlijke portie ongewenste aandacht van de Amerikaanse regering. Ze stellen een officieel onderzoek tegen hem in en halen hem, en zijn gezin, door de mangel. Meerdere rechtzaken volgde en de klanten van Kantor, als aannemer verbonden aan diverse overheidsprojecten, werden tegen hem uitgespeeld.
Gedurende vijf maanden werd hij op dagelijkse basis opgezocht door agenten van de overheid, die hem vervolgens ook nog eens persoonlijk beledigde. Daarnaast werden resultaten uit het onderzoek gelekt naar zijn directe collega’s en medewerkers, die deze persoonlijke informatie tegen Kantor gebruikte. Uiteindelijk moest de Amerikaan zijn werk staken. Nog altijd staat Kantor onder surveillance, intussen meer dan 4 jaar later.
Eerder deze week ondernam Kantor gerechtelijke stappen tegen de Amerikaanse overheid, waarbij hij diverse topmannen uit de verschillende overheidsorganisaties ter verantwoording roept. Naast het staken van de surveillance en het oppoetsen van zijn imago wil kantor een schadevergoeding van liefst $60 miljoen.
Een bizar verhaal natuurlijk, maar wat ik me maar blijf afvragen: hoezo kwam die autocomplete überhaupt tot stand? Zoals gezegd: algoritmes liegen niet en wie zoekt op “how to build a radio-controlled”…. of zou Google de autosuggest intussen al filteren?! <insert mystery tune>.