Hoe het Britse Satellietbedrijf Inmarsat de vermiste vlucht MH370 wist te vinden


De Maleisische regering heeft geconcludeerd dat – gebaseerd op satellietdata van het Britse bedrijf Inmarsat – de verdwenen vlucht MH370 van Malaysian Airlines in de Indische oceaan moet zijn beland, en dat geen inzittende het kan hebben overleefd.

De Boeing 777 die op 8 maart op mysterieuze wijze van de radar verdween hield de wereld meer dan twee weken in zijn greep. Met behulp van Inmarsat is het uiteindelijk gelukt de laatste locatie van het vliegtuig te bepalen, zo meldt de Telegraph . Deze locatie in het zuidelijke deel van de Indische oceaan is zo afgelegen dat er geen andere conclusie kon worden getrokken.

In een persconferentie die gisteren werd gehouden sprak minister president Najib Razak over de unieke manier waarop technici van Inmarsat in staat zijn geweest de locatie op te sporen.

Al direct na het verdwijnen van de vlucht was Inmarsat actief betrokken bij de zoektocht. Hoewel het hoofdcommunicatie systeem van het toestel was uitgeschakeld, was een van Inmarsat’s satellieten in staat een serie van automatische korte signalen van een van de terminals op te vangen. Normaal zou deze meldingen worden gebruikt voor het synchroniseren van tijdsinformatie over de vlucht.

media_xl_2172620
Door het analyseren van deze korte tonen kon Inmarsat achterhalen dat de MH370 nog minstens vijf uur is doorgevlogen nadat het toestel van de radar verdween. Ook maakte de analyse duidelijk dat het vliegtuig langs de zuidelijke route moet zijn gevlogen op een hoogte van zo’n 9 kilometer. Chris McLaughlin van Inmarsat stelt:

We looked at the Doppler effect, which is the change in frequency due to the movement of a satellite in its orbit. What that then gave us was a predicted path for the northerly route and a predicted path the southerly route. That’s never been done before; our engineers came up with it as a unique contribution.

In de analyse werden signalen van soortgelijke boeings vergeleken met de vermiste MH370. Het signalenpatroon zou op basis van deze vergelijking sterk duiden op de zuidelijke route. Op basis van deze gegevens is de uiteindelijke conclusie getrokken.

De oorzaak van het neerstorten blijft ondanks deze nieuwe informatie nog een groot mysterie, evenals de reden waarom het vliegtuig over deze zuidelijke route heeft gevlogen.

map_2854764c