Hoe staat het met de Avatar: The Last Airbender-projecten?

Avatar: The Last Airbender

Avatar: The Last Airbender had tijdens zijn looptijd enorm succes. En ook nu is de serie nog altijd enorm populair. Je begrijpt dus ons enthousiasme toen duidelijk werd dat er meerdere nieuwe projecten in relatie tot de animatieserie in de maak zijn. Niet alleen een Netflix-serie, maar bijvoorbeeld ook films. Hoe staat het nu met die projecten?

Voor wie het gemist heeft: Avatar: The Last Airbender was een animatieserie die tussen 2005 en 2008 op Nickelodeon werd uitgezonden. De serie gaat over een wereld waarin benders wonen: mensen die een element kunnen aansturen. Lange tijd leefden de vier verschillende naties – Water, Vuur, Aarde en Lucht – in vrede samen, totdat de Vuurnatie aanviel en de wereld in een lange oorlog verzandde. De enige die de balans kan herstellen is de Avatar, die als enige alle vier de elementen kan aansturen. Maar die Avatar, een elfjarige jongen genaamd Aang, is al honderd jaar verdwenen. Tenminste, totdat Katara en Sokka van de Waterstam hem vinden. Nu hij terug is, moet Aang de wereld redden.

De serie was zoals gezegd een enorm succes en in 2012 verscheen een vervolg: The Legend of Korra, over de Avatar na Aang. Die serie kwam twee jaar later tot een einde en daarna bleef het lange tijd stil (op een slecht ontvangen film uit 2010 na, maar daar hebben we het niet over). Gelukkig kwam daar enkele jaren terug verandering in. Er werd een live-action Netfix-serie aangekondigd – waarvan het eerste seizoen inmiddels is verschenen – en diverse andere projecten.

Tweede seizoen van Netflix-serie

Laten we even beginnen met die Netflix-serie. Afgelopen februari kregen we daar het eerste seizoen van, dat in grote lijnen het verhaal van het eerste seizoen van de animatie volgde. We zagen hoe Katara en Sokka Aang vinden, naar de Zuidpool reizen en onderweg van alles meemaken. Grootste verschil zat hem misschien wel in het aantal afleveringen – de Netflix-serie had er acht in het eerste seizoen, terwijl de animatieserie er twintig had. Hoewel de serie verdeeld werd ontvangen – op Rotten Tomatoes krijgt het van recensies een score van 59% – lijken veel mensen positief: de audience score is 73%.

Al snel werd duidelijk dat de serie ook een tweede en derde seizoen krijgt. Inmiddels zijn daar ook wat eerste details over naar buiten gekomen. Zo weet Comicbook dat het verhaal van het tweede seizoen ook weer korter wordt dan in de originele serie, net zoals in het eerste seizoen het geval was. Daarnaast weten we dat het tweede seizoen net als in de animatieserie over het element aarde gaat, wat Aang in dit seizoen leert beheersen. Dat betekent ook dat we Toph gaan leren kennen, al is nog niet bekend wie haar gaat spelen. Het laatste wat we hoorden is namelijk dat de casting nog in gang is.

Helaas is ook nog veel onduidelijk. Zo weten we niet hoeveel afleveringen er komen of wanneer het tweede seizoen verschijnt. Dat is dus nog even afwachten.

The Last Airbender-film

Ja, dit lees je goed. Na een niet zo positief ontvangen film in 2010 komt er nu toch weer een film aan van The Last Airbender. Maar in tegenstelling tot die uit 2010 en de Netflix-serie wordt ook dit een animatiefilm. Of beter gezegd: animatiefilms. Het wordt namelijk een trilogie, die gaat over het originele team Avatar.

De nieuwe films gaan dus over Aang, Sokka, Katara, Toph en de rest van de groep, maar dan als volwassenen. De films volgen dus op de originele animatieserie. De eerste film wordt geregisseerd door Lauren Montgomery, die ook meewerkte aan onder meer Voltron: Legandary Defender en Young Justice. De film wordt verder geproduceerd door Bryan Konietzko en Michael DiMartino, die de originele serie hebben gemaakt.

Verder is nog weinig bekend over de eerste film. We weten dat zanger Eric Nam Aang speelt en Dave Bautista, bekend van Guardians of the Galaxy, een vijand speelt. Maar over het verhaal is nog niets gezegd. Gelukkig hebben we al wel een premièredatum: 30 januari 2026.

Serie over nieuwe Avatar

Ook is inmiddels aangekondigd dat er een nieuwe Avatar-serie komt, over de volgende Avatar in lijn. Na Aang (Lucht) en Korra (Water) is dat volgens de cyclus iemand uit het Aarderijk, wat suggereert dat we ook meer over dat deel van de wereld gaan leren. Avatar News wist eerder al te melden dat de serie in 2025 moet verschijnen en zo’n 100 jaar na Korra afspeelt. Veel meer is helaas nog niet over de serie bekend.

Film over Zuko

Avatar: The Last Airbender had veel geliefde karakters, maar het komt niet vaak voor dat de schurk één van hen is. Of beter gezegd: voormalig schurk. Zuko blijkt uiteindelijk natuurlijk een heldhaftige prins met een goed hart, die Aang helpt om de oorlog te winnen.

Dit populaire karakter krijgt dus ook zijn eigen film, al weten we niet of deze gaat over zijn verleden of over zijn leven na de originele serie. Avatar News weet echter wel één belangrijk detail te melden: de originele stemacteur Dante Basco doet de stem ook in deze film. Verder zou de film volgens de nieuwssite op 9 oktober 2026 verschijnen.

Foto: Netflix