Hoe Tumblr fansites er voor zorgen dat meisjes leren programmeren

Programmeren is misschien wel het belangrijkste vak van de toekomst. Toch is het nog niet gebruikelijk dat het vak op de basis- of middelbare school gegeven wordt, laat staan dat jonge meiden gestimuleerd worden om het te gaan volgen. Volgens Jessica McDonald, Director of Marketing bij Sparkfun, valt dat probleem mogelijk op te lossen middels social media, en Tumblr in het bijzonder.

Ruim 90% van alle meisjes op Tumblr heeft technische / programmeer kennis opgedaan door zelf een fansite te bouwen - Jessica McDonaldTijdens een presentatie op SXSW Interactive vertelt Jessica over het onderzoek dat ze heeft gedaan onder honderden vrouwelijke Tumblr gebruikers. Wat blijkt: Een overgrote meerderheid van 58% heeft inmiddels een ruime technische kennis, en ruim 33% had zelfs een programmeertaal geleerd. De reden daarvoor bleek simpel: Het merendeel van de Tumblr gebruikers was niet tevreden over het design van hun website, en dus leerden ze de basics van HTML en CSS om het template aan te passen.

Tumblr is een weblog service die erg populair is onder jongeren, met name meisjes. Zij gebruiken de dienst om te laten zien van welke populaire series of karakters ze fan zijn. “Fandom” zoals Jessica het noemt, is booming. Of het nu om Justin Bieber of One Direction gaat of de Harry Potter boeken en characters: Op Tumblr bestaan enorme communities van fans rondom een bepaald thema. Fanatiek als ze zijn, doen ze er alles aan om hun Tumblr blog topnotch mooi te krijgen, zelfs als dat impliceert dat ze moeten leren programmeren.

fandoms

“Fangirls are Supergirls” zegt Jessica. “Je hebt het hier over een enorm enthousiaste groep meiden die gepassioneerd zijn over een bepaald onderwerp en hier alles voor willen doen. Ze zijn slim en denken na over het opbouwen van hun eigen succes.” Het is daarom belangrijk dat ouders en leraren deze mindset niet ontmoedigen, maar verder stimuleren.

“Als je dochter een fansite rondom Harry Potter wil maken, video games wil spelen of haar eigen superhelden pak met lasers wil bouwen, ontmoedig haar dan niet. Wees niet bang om je dochters zo nu en dan als zonen op te voeden, als ze een natuurlijke interesse in geeky dingen hebben, motiveer dat dan!”