Numrush

Hoe veilig zijn IoT-apparaten? TU Delft gaat het onderzoeken

IoT

We halen tegenwoordig steeds meer slimme apparaten in huis, bijvoorbeeld een slimme babyfoon en slimme thermostaten. Die apparaten zijn allemaal verbonden met het internet en vallen dat ook onder het Internet of Things (IoT). Maar hoe veilig zijn ze eigenlijk? De Technische Universiteit Delft (TU Delft) gaat dat onderzoeken.

De TU Delft wil weten hoe gemakkelijk hackers persoonsgegevens in handen kunnen krijgen via de apparaten, meldt de NOS. Dit zou bijvoorbeeld mogelijk kunnen zijn als ze inbreken op een slim apparaat. Ga je dus niet veilig om met een dergelijk apparaat, dan loop je grote risico’s, aldus staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken.

En lang niet iedereen gaat ook daadwerkelijk veilig om met een IoT-apparaat. Zo blijkt uit onderzoek in opdracht van Economische Zaken dat één op de vijf consumenten die een slim apparaat gebruiken, dat ze niet weten hoe ze zo’n apparaat beveiligen tegen hackers. Wachtwoorden worden bijvoorbeeld weinig gewijzigd. 

Zoeken naar lekken

De TU Delft krijgt subsidie van het ministerie van Economische Zaken om te zoeken naar digitale lekken in slimme apparaten. De onderzoekers gaan zich richten op het achterhalen van botnets. Een botnet is een netwerk van computers die geïnfecteerd zijn met malware. Hackers kunnen die computers gebruiken voor allerlei doeleinden, zoals het versturen van spam of het uitvoeren van een DDoS-aanval.

Het kan natuurlijk gebeuren dat de onderzoekers IP-adressen tegenkomen van eigenaars van gehackte apparaten. De afspraak is dat ze die doorgeven aan een speciaal team van het ministerie, dat de internetaanbieders waarschuwt, evenals de fabrikant van het apparaat. De internetaanbieders kunnen de gehackte consument vinden.