Hoe verandert de opkomst van 5G onze ervaringen bij concerten en festivals?

Nu de uitrol van 5G op grote schaal vaart begint te krijgen, is het de vraag hoe de upgrade van 4G ons dagelijks leven nou echt gaat veranderen. Desondanks dit jaar tijdens SXSW geen talloze sessies over 5G maar slechts één.

Er is de afgelopen jaren veel geschreven over uitdagingen en mogelijkheden die 5G ons gaat bieden. Nu er in Nederland bijna 8500 5G-zenders actief zijn en er steeds meer 5G-ready telefoons op de markt komen is het interessant om te zien waar de upgrade zijn eerste echte rol gaat spelen.

Tot die tijd blijft het nog even freestyle filosoferen, zoals DJ Steve Aoki en Qualcomm voorzitter Christiano Amon doen in hun sessie tijdens SXSW. Niet vanuit Austin, maar vanuit Aoki’s Playhouse, het fameuze huis van de DJ in de heuvels rond Las Vegas.

Bottleneck van creativiteit

De hamvraag van de sessie: hoe kan 5G onze ervaringen van live muziek op festivals en concerten beïnvloeden? Maar eerst nog even een rondleiding door het huis natuurlijk. Uitzichtje, vinyl-bieb, grote ballenbak en een DJ-setup voor de green screen om concerten te streamen. Check.

Aoki neemt bij die laatste halte alvast een voorschot alvorens de heren de studio induiken om het gesprek voort te zetten. “Vroeger sleepte ik een tas vol vinyl mee naar optredens, tegenwoordig kan dat al via SD-kaartjes en USB-sticks. Met 5G zou ik dus gewoon elke plaat kunnen streamen door mijn smartphone te verbinden aan het deck!”

Het is duidelijk dat de DJ vooral enthousiast wordt van de snelheidsmogelijkheden die 5G biedt. “Die snellere connectie zorgt er voor dat ik sneller bestanden kan downloaden en uitwisselen met mede-producenten. Het voorkomt dat ik in een bottleneck van creativiteit terecht kom.”

Amon haakt daar op in: “Sterker nog, dankzij de snelheid én de stabiliteit zorgt het er voor dat je ook onderweg daar profijt van het hoopt. Het geeft je het gevoel dat je al je werk in de cloud gewoon op je lokale harde schijf hebt staan.”

Paradox

Vanaf hier betreden de heren een schemergebied. Want hun sessie freestyle filosoferen brengt veel variaties op de thema’s snelheid en stabiliteit terug. Van beter livestreamen tot het delen van videobeelden door de DJ vanaf het podium naar de zaal. Maar veel verder dan het laaghangende fruit komen we niet.

En dan is er nog de paradox van de betrokken bezoeker. Aoki en Amon zijn het er over eens dat het als bezoeker van een festival soms verschrikkelijk is dat je nooit bereik hebt, geen enkele foto kan posten op Instagram en niet hoeft na te denken over een video uploaden of livestreamen. “Ik zet mijn telefoon vaak gewoon op vliegtuigmodus om batterij te besparen omdat toch niets werkt. Het is alsof er een koepel om het festival is gebouwd en niets mag er uit”, aldus Aoki.

Om bijna in één adem door te gaan met een lofzang over die ene bezoeker van zijn optreden waar Aoki het allemaal voor doet: “Ik scan het publiek en dan zie ik die ene fan. Dansen, meezingen, helemaal van de wereld en helemaal in een eigen wereld zonder zich nog druk te maken over de wereld om zich heen. Ja, daar doe ik het voor!”

Verder zoeken

Hoe verandert de opkomst van 5G onze ervaringen bij concerten en festivals? Het antwoord hebben Aoki en Amon eigenlijk ook niet echt. Ze voeren een prettig gesprek en gaan duidelijk ook de komende periode nog even verder zoeken naar de echte gamechanger.

En mocht je nou echt op zoek zijn naar de impact van 5G op ons dagelijks leven, ons werk of onze vrije tijd? Check dan eens de verschillende whitepapers van Nederlandse providers met talloze voorbeelden uitleg.

Foto via Shutterstock