Hoe word je de beste voetballer van de wereld? Door te gamen

Gamen is goed voor je, en je wordt er zelfs sportief beter van. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van een Canadese neurowetenschapper die onderzocht in hoeverre je beter gaat voetballen naarmate je meer voetbalgames speelt. En dat bleek het geval: De onderzochte professionele voetballers bleken enorm baat te hebben bij het spelen van computergames.

Het was al langer bekend dat veel succesvolle voetballers graag een potje FIFA spelen op de XBox of Playstation. Van de Italiaan Andrea Pirlo is bekend dat hij uren zat te gamen voor de WK finale in 2006, die hij uiteindelijk won met zijn team. Professor Jocelyn Faubert, neurowetenschapper aan de Universiteit van Montreal wilde daarom onderzoeken in hoeverre sporters daadwerkelijk beter worden in hun spel dankzij games.

Screen Shot 2015-02-06 at 10.22.48

Voor het onderzoek ontwierp zij een eigen simulatiegame met de naam NeuroTracker. Aan het onderzoek werkten 51 premier league voetballers mee, 33 willekeurige studenten en een aantal topatleten die andere sporten dan voetbal beoefenden. Wat bleek? De prof-voetballers waren allemaal beter in staat om zich te ‘hyper-focussen’ op het spel dan alle andere deelnemers. Faubert:

What really blew me away, is that professional footballers learnt so much faster for this task that really had no specific sports element. There’s movement, but there’s movement in real life, too.

Het onderzoek toont aan dat gaming met name de concentratie van een voetballer verbeterd dankzij gaming. De NeuroTracker wordt inmiddels gebruikt om de resultaten van Manchester United te verbeteren. Het is niet de eerste keer dat we Louis van Gaal erop betrappen nieuwe technologie in te zetten in zijn trainingsprogramma.

Screen Shot 2015-02-06 at 10.24.33

Andere wetenschappers beamen trouwens dat het menselijk brein functioneert als een spier: “Hoe meer je het gebruikt hoe beter het wordt”. Professor Ian Robertson van Trinity University in Dublin zegt in een interview met The Guardian:

I know, that if you play games like Medal of Honor, for instance, your capacity for spatial thinking improves. We know, for instance, that surgeons who play a lot of video games, which make demands on their perceptual motor system, perform better and have better accuracy; they show slightly better surgical technique.

Screen Shot 2015-02-06 at 10.27.21

Volgens Faubert komen tijdens een echte wedstrijd de neurologische processen op gang die tijdens het gamen worden getrained. Daardoor is een speler op het veld in staat om veel snellere beslissingen te maken, puur door de conditionering van alle mogelijke scenario’s. Ook zorgt gaming voor een verscherpte focus, en helpt het de speler om vaker de juiste inschatting van een situatie te maken. Dat Pirlo in 2006 altijd op het juiste moment op de juiste plek stond, was volgens de wetenschapper dan ook een direct gevolg van zijn fanatieke gamegedrag, dat het visuele geheugen traint.

Het is aannemelijk dat games de komende jaren dus een belangrijkere rol gaan spelen in het trainings- en fitnessschema’s van topvoetballers. Een potje toepen in de bus behoort dan echt tot het verleden.