Hoe zit het met de gele lightsabers in Star Wars?

Star Wars, The Acolyte

In de Star Wars-films geldden jarenlang diverse regels. Sith zijn altijd met zijn tweeën, angst en woede leiden naar de Dark Side en lightsabers zijn blauw, groen, rood en in heel sommige gevallen paars. Maar de laatste jaren is zeker omtrent die laatste regel nogal wat veranderd – tenminste, op het witte doek en het kleine scherm in je woonkamer. Lightsabers blijken ook geel te kunnen zijn. Hoe zit dat? En wat betekent het?

Zeker in de allereerste Star Wars-film, A New Hope, waren de kleuren van lightsabers nog vrij eenvoudig. Alle Dark Side-gebruikers – dus de slechte kant – gebruiken rode lightsabers. De helden – of beter gezegd: Luke Skywalker – gebruiken een blauwe. Twee films later werd een derde kleur geïntroduceerd: groen. En in de prequel Episode II: Attack of the Clones verscheen Samuel L. Jackson plots met een paarse lightsaber.

Wie alleen de films en series kijkt, heeft dat repetoire in de laatste elf jaar plots nog verder uit zien breiden. Opeens zijn ook kleuren als geel, oranje en wit mogelijk. Dat zien we ook in de nieuwe serie The Acolyte, waar ook gele lightsabers gebruikt worden en dat helemaal niet als bijzonder wordt neergezet. Dus, hoe zit dat met al die kleuren?

Gele lightsabers zijn niet nieuw in Star Wars

Hoewel gele lightsabers relatief nieuw lijken, bestaan ze al enige tijd binnen Star Wars. Zo verschenen ze al in Star Wars Legends – het deel van het universum dat na de overname door Disney niet langer als canon gezien wordt. Sterker nog, in Legends kunnen Lightsabers alle kleuren van de regenboog hebben en waren er zelfs verschillende tinten geel die gebruikt werden. Meestal werd geel echter door twee soorten Jedi gebruikt: Jedi die bekendstonden om hun wijsheid en kennis, die de mysteries van de Force probeerden te ontrafelen, en de zogenaamde Sentinels. Sentinels zijn Jedi die vooral anderen verdedigen en beschermen, en ze werkten vaak als Temple Guards.

Maar Legends is geen canon en telt dus eigenlijk niet meer mee – tenminste, niet wat Disney betreft. Toch hebben we gele lightsabers ook al wel in canon gezien. Zo zagen we de gele lightsaber opduiken bij de Temple Guards in het vijfde seizoen van Star Wars: The Clone Wars, waarmee dat deel van Legends ook onderdeel werd van de canon-wereld. Ook hebben we gezien hoe Asajj Ventress en Ahsoka een gele lightsaber gebruikten. En natuurlijk kreeg Rey Skywalker een gele lightsaber aan het einde van Star Wars: The Rise of Skywalker. Zelfs Luke Skywalker gebruikt enige tijd een gele lightsaber, in een van de stripboeken die is uitgekomen.

Wat betekent de kleur?

Maar wat betekent zo’n gele lightsaber dan? Volgens Star Wars lore krijgen lightsabers hun kleur van zogeheten kyber crystals, die ervoor zorgt dat het wapen werkt. Kyber crystals beginnen kleurloos en krijgen pas een kleur als ze in aanraking komen met de Force. Dan verandert het kristal naar de kleur die past bij wie zijn meester is. Met andere woorden: de kleur van de lightsaber is afgestemd op wie de eigenaar van de lightsaber is. Dat kristal kan vier kleuren aannemen: groen, blauw, paars en geel.

Wat de kleuren dan betekenen, dat is in de canon-wereld wat vaag. Star Wars zelf gaat eigenlijk alleen in op de rode kleur van lightsabers: rood is geen natuurlijke kleur van kyber crystals en komt alleen voor als een Dark Side-gebruiker een kristal ‘corrumpeert’. Als gevolg daarvan gaat het kristal ‘bloeden’, wat de rode kleur geeft. Daarnaast kun je balans brengen in het kristal – waarmee je overigens ook een bloedend kristal kunt herstellen – wat de lightsaber een witte kleur geeft. Dat is waar Ahsoka’s lightsabers vandaan komen.

In Legends was er wel duidelijk onderscheid tussen de verschillende kleuren. Blauw was voor een Guardian, die de Force op een meer fysiek niveau gebruikte. Denk aan Anakin Skywalker, die wat minder bezig was met de spirituele kant en meer met zijn vechtvaardigheden, of Obi-Wan Kenobi toen hij jonger was. Groen was voor een Consular, een Jedi die zich meer richt op de mysteries van de Force en tegen het hart van de Dark Side vecht. Yoda heeft bijvoorbeeld een groene lightsaber. Geel was dus voor de Sentinels en Jedi die balans zoeken tussen vechten en meer wetenschappelijke bezigheden.

Mogelijk betekent geel in de canon-wereld iets vergelijkbaars. Rey lijkt zich meer op balans in de Force te richten dan op alleen de Light Side en Dark Side, en ze heeft zich al op de geschiedenis van de Jedi gestort. Asajj Ventress heeft ook een gele lightsaber en lijkt zich ook meer op balans te richten. Ventress was vroeger immers een Dark Side-gebruiker, maar bevindt zich inmiddels meer ergens in het midden. De vraag is nu vooral of dit allemaal ook geldt voor de andere gebruikers van gele lightsabers, die we in The Acolyte langs hebben zien komen.

Foto: Disney+