Honda toont prototypes van zelfrijdende auto’s

Tegenwoordig lijkt het wel alsof iedereen aan een zelfrijdende auto werkt. Google, Nissan, Chrystler, Ford, allemaal maken ze hun eigen varianten. En ook Honda is er druk mee. De autofabrikant gaf woensdag een preview van haar autonome auto’s en zegt dat het hard op weg is om semi-autonome veiligheidsfuncties naar de markt te brengen.

Hoewel we de afgelopen tijd weinig hebben gehoord van Honda’s zelfrijdende auto’s, is het bedrijf dus wel bezig geweest met semi-autonome functies. Hieronder vallen bijvoorbeeld botsalarmen aan de voorkant van het voertuig, een waarschuwing als je uit je rijbaan vertrekt en een assistent om je op de juiste rijbaan te houden. Al deze features zitten al in de Honda Arcura-modellen en de Civic uit 2016.

“We beloven te weinig en leveren veel meer. Er zijn een hoop beloften waar veel bedrijven over praten”, zegt Jim Keller, chief engineer bij Honda Research en Development Amerika. Hij verwijst hierbij naar de hype die er nu in de industrie heerst. Honda zegt dan ook dat ze zich onderscheiden van andere bedrijven door nu semi-autonome functies uit te rollen, die de weg vrij maken voor volledige autonome voertuigen in 2020.

Concurrenten richten zich meer op luxueuze modellen als het om autonome voertuigen gaat. “Dit is een unieke factor voor Honda, die het belangrijk vindt dat het concept van veiligheid er voor iedereen is”, stelt Keller. “Tenzij we het in onze volledige line-up verwerken blijft het slechts een niche.”

Tijdens de presentatie liet Honda twee prototypes zien die het gebruikt heeft bij het testen van de GoMentum Station. Dit is een voormalige munitiezone van de marine dat 5000 hectare beslaat en ruim 32 kilometer aan wegen, tunnels en andere infrastructuur bevat waar goed op getest kan worden. Tijdens de preview zagen we auto’s versnellen, stoppen, ruimte maken voor voetgangers en in de autonome modus springen.