‘Honderden huisartsen en psychologen gebruiken onveilige e-maildiensten’

e-mail

Honderden huisartsen en psychologen maken gebruik van onveilige e-maildiensten om met hun patiënten te communiceren. Dat meldt EenVandaag. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP), artsenfederatie KNMG, huisartsenvereniging LHV en het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP) geven het dringende advies om gegevens via veilige systemen te versturen.

Als patiënt kun je per mail vragen stellen aan je arts. Ook kun je om herhaalrecepten verzoeken via de mail. Maar dat gebeurt dus vaak niet op een veilige manier, blijkt uit het onderzoek van EenVandaag. Daardoor kunnen medische gegevens op straat te komen liggen.

Er bestaat namelijk een risico dat de gegevens worden gelezen door onbevoegden. Dat komt neer op een ongeoorloofde schending van het beroepsgeheim. “Een dergelijke schending kan tuchtrechtelijke en strafrechtelijke consequenties hebben”, aldus de KNMG.

GDPR/AVG

De GDPR – in het Nederlands de AVG genoemd – treedt op 25 mei, aanstaande vrijdag, in werking. Vanaf dan gaat de AP ongevraagd controleren op de bescherming van persoonsgegevens. “Mensen kunnen zich melden als ze vermoeden dat niet zorgvuldig met hun medische gegevens wordt omgegaan”, aldus voorzitter Aleid Wolfsen.