‘Honderden Nederlanders slachtoffer van hacken via telefoonnummers’

smartphone gehackt, hacken

Er is een nieuwe manier van hacken opgedoken: via je telefoonnummer. Volgens RTL Nieuws zijn er dit jaar honderden Nederlanders slachtoffer geworden van het zogenaamde sim-swapping. Daarbij neemt een hacker je telefoonnummer over door je provider op te lichten.

Om je telefoonnummer te bemachtigen, belt een hacker naar de telecomprovider op. Vervolgens overtuigt hij de medewerker aan de telefoon om het nummer over te zetten naar een sim-kaart van de hacker zelf. Jij merkt later dat je mobiele verbinding is weggevallen, waarbij het lijkt alsof de sim-kaart kapot is.

Geld stelen

Gebruik je je telefoonnummer bij online accounts? Dan heeft een hacker daar toegang toe zodra hij je mobiele telefoonnummer heeft weten te bemachtigen. Vervolgens proberen ze geld in handen te krijgen. Zo eisen ze losgeld in ruil voor de toegang tot je online account. Betaal je niet, dan gaat de hacker dreigen met het publiceren van gevoelige e-mails, foto’s of documenten.

Is je telefoonnummer verbonden aan bijvoorbeeld PayPal, dan probeert een hacker mogelijk je rekening te plunderen. Probleem is dat veel mensen hun telefoonnummer aan online accounts koppelen voor tweestapsverificatie. Daardoor kunnen hackers via een sms het wachtwoord opnieuw instellen. Tweestapsverificatie blijft echter wel belangrijk, maar misschien wil je voortaan een code-generator gebruiken in plaats van je mobiele nummer.

Overigens is sim-swapping erg arbeidsintensief, wat betekent dat het minder vaak voorkomt dan bijvoorbeeld het stelen van wachtwoorden.

Foto: Shutterstock.com