Honderden verborgen beacons volgen smartphones door New York

Honderden verborgen beacons volgde het afgelopen jaar voetgangers door de straten van New York. Ze verzamelden bakken met informatie, alvorens het stadsbestuur kon ingrijpen en ze liet verwijderen.

Titan, het bedrijf verantwoordelijk voor de advertenties in telefooncellen, begon een jaar geleden met het plaatsen van kleine Bluetooth beacons.

De beacons maken contact met smartphones die passeren. Zo zijn de beacons in staat om de laatst bekende locaties van de passant uit te lezen, maar ook welke websites hij bezocht heeft of welke apps er geïnstalleerd zijn.

Hoewel het aantal passerende smartphones wel kan worden gemeten, moet er voor specifiekere informatie nog een app geïnstalleerd worden en expliciet toegang worden gegeven door de gebruiker.

Buzzfeed News wist in een korte wandeling liefst 13 beacons in het hartje van New York te ontdekken.

buzzfeednews-beacons

De plaatsing van de beacons gebeurde in 2013 met goedkeuring van het stadsbestuur, zo blijkt. Waarschijnlijk een combinatie van een onbekende technologie en de juiste woordkeuze van Titan, want direct na publicatie van Buzzfeed sommeerde de stad om alle beacons te verwijderen.

Hoe dan ook brengt het nieuws rond de beacons nieuw perspectief in de aanstaande revamp van de honderden telefooncellen door de stad. Eerder dit jaar kondigde New York aan al 27 oude cellen om te bouwen tot wifi hotspots.

(foto credit: Buzzfeed News/Jon Premosch)