Robotisering in de praktijk: In Japan worden obers vervangen door robots

Het opruimen van gebruikt servies of het bezorgen van een drankje kan prima door een robot worden gedaan, denkt Panasonic. Het bedrijf gaat namelijk zijn bezorgrobot Hospi loslaten op een luchthaven en in een hotel in de Japanse stad Narita. Op die manier wil het bedrijf erachter komen of de robot daadwerkelijk nuttig genoeg is voor die plekken.

De proef gaat deze maand van start in een hotel en op de luchthaven. In de lounge van het Narita International Airport gaat de robot het gebruikte servies opruimen. Mensen die zich in de lobby van een hotel in de stad bevinden, kunnen door Hospi een drankje krijgen.

Om dat goed te laten verlopen, krijgt de robot een voorgeprogrammeerde kaart van zijn omgeving te zien. Daardoor kan hij, volgens Panasonic, zonder tegen mensen of objecten te botsen zijn weg vinden. In de ruimte zijn geen extra sensoren of aanwijzingen nodig. De robot is zich dankzij zijn eigen sensoren dus bewust van de omgeving.

De robot is nog tot 18 januari te vinden in een lobby van het ANA Crowne Plaza. Daarna vertrekt hij naar de luchthaven van Narita, waar hij van 23 tot en met 27 januari het bestek gaat ophalen.