Houd bij hoe veel water en energie je verbruikt tijdens het douchen

Uit onderzoek blijkt dat 75% van de mensen dagelijks doucht. Vooral de personen die het heerlijk vinden zijn niet weg te slaan onder de douche. Maar heb je ooit nagedacht hoe veel water en energie je eigenlijk verbruikt tijdens een douchebeurt?

Om op onze energiekosten te besparen kunnen we natuurlijk energiezuinige producten kopen of een slimme thermostaat installeren, maar er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Bijvoorbeeld door simpelweg minder energie te gebruiken.

Dit is precies de insteek die Tomas Stiefmeier voor ogen had bij de ontwikkeling van een meter voor onder de douche:

Het is ontzettend moeilijk om energiezuinige producten te ontwikkelen. Het zou veel slimmer zijn om personen bewust te maken van hun energieverbruik, zodat zij minder energie gaan verbruiken.

Amphiro, het bedrijf van Stiefmeier, heeft een speciale meter ontwikkeld die je onder de douche kunt gebruiken. De Amphiro B1, die je in het midden van de doucheslang plaatst, houdt precies bij hoe veel water en energie je hebt verbruikt op dat moment.

Zo kun je realtime inzien hoe veel liter water je hebt verbruikt en hoe veel energie het opwarmen van het water heeft gekost. Daarnaast toont de meter ook de huidige temperatuur van het water, zodat je niet langer af hoeft te gaan op de thermostaatkraan.

Je kunt de Amphiro B1 verbinden met je smartphone via Bluetooth. Via de bijbehorende app krijg je precies te zien hoe veel water en energie je verbruikt, waardoor je een compleet overzicht bij de hand hebt van jouw douchegewoonten.

Het idee achter de douchemeter is simpel: mensen bewust maken hoe veel water en energie zij verbruiken tijdens het douchen, zodat zij op den duur minder lang onder de douche blijven staan. Het Zwitserse bedrijf heeft inmiddels al een test gehouden onder 700 proefpersonen in Zwitserland. Daaruit bleek dat de proefpersonen gemiddeld 23% op hun energiekosten bespaarden.

amphiro B1

Bijkomend voordeel, je hebt geen batterijen nodig om de meter te laten werken. De meter laadt zichzelf op door het stromende water, waardoor de meter altijd werkt als je onder de douche staat.

Het product werd gelanceerd op Kickstarter en heeft met gemak het doel van 20.000 dollar behaald. Het bedrijf laat op de website weten dat de Amphiro B1 in het tweede kwartaal van 2015 op de markt zal verschijnen.

amphiro b1 app