House of the Dragon seizoen 2 is van start gegaan: dit moet je voor het kijken weten

House of the Dragon seizoen 2

Twee jaar na het eerste seizoen is het nu eindelijk zo ver: het tweede seizoen van House of the Dragon is vandaag van start gegaan op HBO Max. Maar in twee jaar tijd kun je een hoop vergeten. Wat is er ook alweer allemaal gebeurd in het eerste seizoen? En wat moet je weten voor je aan het tweede seizoen begint? Geen zorgen, wij zetten het voor je op een rij.

Laten we eens beginnen met het eerste seizoen, dat in 2022 verscheen en uit tien afleveringen bestond. In dat seizoen maakten we kennis met de Targaryen-familie, de voorouders van Daenerys Targaryen. Het verhaal speelt zich 200 jaar voor Game of Thrones af en start als Westeros geleid wordt door koning Viserys Targaryen. Hij is getrouwd met Aemma Arryn, maar verliest haar tijdens de geboorte van hun kind. Viserys heeft verder een dochter genaamd Rheanyra en een broer genaamd Daemon. Enige jaren na het overlijden van Aemma trouwt Viserys opnieuw, nu met Alicent Hightower, een goede vriendin van Rheanyra. Met haar krijgt hij meer kinderen: Aegon II, Aemond, Helaena en Daeron.

Waar het mis loopt, is als Viserys overlijdt. Voor de geboorte van Aegon II had Viserys zijn dochter Rheanyra als troonopvolger aangewezen. Controversieel, want het is gebruikelijk dat een man op de troon komt. Destijds was het echter niet verrassend, aangezien Viserys op het moment dat hij Rheanyra aanwees als troonopvolger nog geen zoon had. Maar die is er nu wel: Aegon II. De High Council wijst hem dan ook aan als troonopvolger, wat leidt tot ruzie in de familie.

Door deze gebeurtenissen bestaan er nu twee kampen. Aan de ene kant hebben we Aegon II en de mensen die hem steunen. Dat zijn onder meer Alicent en haar vader Otto Hightower, en de kinderen van Alicent en Viserys. Aan de andere kant staat Rhaenyra met haar man Daemon (ja, de Daemon die ook haar oom is), met haar eigen kinderen, Rhaenys Targaryen – de nicht van de Rhaenyra’s vader Viserys – en haar man Corlys Velaryon. Zowel Aegon II als Rhaenyra laat zich kronen, waardoor ze ieder in hun eigen kamp als monarch gezien worden.

Het eerste seizoen eindigt echter tragisch. Rhaenyra stuurt haar zoon Lucerys – ook wel Luke genoemd – op reis om lord Borros om hulp te vragen. Bij aankomst treft hij zijn oom Aemond, die een hekel aan Luke heeft. Wat blijkt: Borros heeft al voor de kant van Aegon II gekozen. Luke mag echter wel weer vertrekken, om dit bericht over te brengen aan zijn moeder. Maar Aemond gaat hem stiekem achterna, waarop de twee draken waarop zij rijden elkaar aan beginnen te vallen. Vhagar, de draak van Aemond, vermoordt tijdens de strijd Luke en zijn draak. Iets waar Rhaenyra ongetwijfeld wraak voor zal willen.

House of the Dragon seizoen 2

Nu gaat het tweede seizoen dus van start, waarin de oorlog tussen de Targaryen-familie echt van start gaat. Dat blijkt in ieder geval wel uit de trailer, waarin Rhaenys Targaryen zegt: “Er is geen oorlog zo hatelijk voor de goden als een oorlog tussen verwanten. En geen oorlog zo bloedig als een oorlog tussen draken.” Ook horen we Daemon aankondigen dat de familie naar King’s Landing gaat, waar Aegon op de troon zit. Aegon’s kamp hoopt ondertussen dat de grote huizen van Westeros – denk aan de Starks en de Lannisters – zich achter hun nieuwe koning scharen.

Een echt plot heeft HBO echter niet gedeeld. Toch zijn er al wel wat tipjes van de sluier gelicht door de makers van de serie. Zo is aangekondigd dat er vijf nieuwe draken in het tweede seizoen zitten. Ook heeft acteur Ewan Mitchell, die Aemond Targaryen speelt, al gehint dat zijn karakter iets minder gemeen wordt, zo vertelt hij aan Esquire. Wat dat precies betekent, is natuurlijk afwachten. Mocht je echt nieuwsgierig zijn, dan kun je natuurlijk altijd het boek Fire & Blood lezen, waar de serie op gebaseerd is.

Wanneer en waar kijk ik dit?

Het tweede seizoen is vandaag van start gegaan op HBO Max. De eerste aflevering is daar nu te zien, samen met natuurlijk het volledige eerste seizoen. De komende tijd verschijnt iedere week op maandag een nieuwe aflevering in de serie. In totaal krijgt het tweede seizoen van House of the Dragon acht afleveringen – tegenover de tien van het eerste seizoen – waarvan de laatste op 4 augustus verschijnt.

Ondertussen is er overigens goed nieuws verschenen: House of the Dragon krijgt een derde seizoen. Warner Bros., de maker van de serie, heeft dat vlak voor het weekend aangekondigd. Wanneer dat derde seizoen komt, is nog niet bekend.

Foto: Ollie Upton/HBO