HP Tango X laat zien wat een ‘smart home printer’ precies zou moeten zijn

Geeft toe: iedereen heeft wel eens eens wat geroepen naar de printer thuis of op kantoor. Zachte liefkozingen om zijn werk goed te doen of wellicht luidkeelse verwensingen wanneer dat niet gebeurde. Maar wat zou je doen als hij daadwerkelijk zo reageren, zoals de HP Tango X dat kan?

Met de HP Tango en de HP Tango X presenteert twee printers in een relatief nieuw segment: de slimme printer met ondersteuning voor stemassistenten. De Tango is geschikt voor zowel Microsoft Cortana, Google Assistent als Amazon Alexa.

En hoewel die assistenten nog niet allemaal of helemaal in het Nederlands beschikbaar zijn, is er alle reden om de HP Tango X te zien als de definitie van wat een ‘smart home printer’ zou moeten zijn.

Ontwerp

Dat begint al bij het ontwerp. De HP Tango is zodanig ontworpen dat het je vergeven is dat je hem niet direct als printer herkent. In opgeklapte vorm heeft de slanke, witte printer met grijze voet iets weg van een speaker.

Loop je er een rondje omheen, dan valt je op dat de Tango zo naast de vaak hooggewaardeerde productontwerpen past van Sonos, Google of Apple. Aan de achterkant slechts één aansluitpunt en die is, logisch, voor het netsnoer. En ja, dat betekent dat de HP Tango X alleen geschikt is voor draadloos gebruik.

Ook zodra je hem openklapt wordt niet overdondert met een scala aan moeilijke knoppen en knipperende displays. Sterker nog: je vindt er geen enkele knop of display en de aanwezige statuslampjes zijn zo subtiel weggewerkt dat je slechts vaagjes door hun filter ziet branden (of knipperen).

Knipoog

Een knipoog naar de ‘design’-school van Apple zien we ook wel een beetje in de positionering van de HP Tango versus de HP Tango X. Feitelijk praten we over dezelfde printer, maar voor €50 meer kun je de Tango X verstoppen in een stijlvolle grijze hoes.

Ik weet wat je denkt als je die zin leest, maar in de praktijk blijkt die hoes logischer dan je in eerste instantie denkt. Ga maar na: hoe prettig vind jij het om in je huiskamer of thuiskantoortje tegen een printer aan te staren als je hem niet gebruikt?

Niet graag, zo blijkt uit onderzoek van HP en dus zochten ze een oplossing om de printer ook op een attractieve manier te kunnen vermengen in je huiskamer of thuiskantoor wanneer je hem niet gebruikt.

Misschien ben je na dit te hebben gelezen nog steeds niet overtuigd, ik was het in ieder geval oo niet bij het uitpakken en installeren van de HP Tango X. Maar langzaam maar zeker vond de Tango X zijn plekje in ons huis en al snel bleek dat de hoek van het keukeneiland te zijn. Even snel een todo-lijst printen, een kleurplaat voor de kleine of retouretiketten voor je bestellingen.

Vaker en onregelmatiger dan je denkt op een plek waar je dus niet langer kunt zeggen dat het zoveel tijd kost. Met zijn relatief compacte vorm en zeer minimalistische voorkomen wanneer de hoes dicht staat wordt de Tango X inderdaad opgenomen in het interieur.

Cloudprinter

Niet alleen qua ontwerp, ook qua gebruik past de HP Tango X helemaal in een smart home anno 2018. De printer is geheel ingericht op onze mobiele levensstijl, wat betekent dat hij vooral briljant samenwerkt met je smartphone.

Uiteraard werkt hij net zo goed met je laptop of computer, maar de veelzijdigheid van de HP Tango X komt vooral goed tot zijn recht wanneer je gebruik maakt van de HP Smart app op je smartphone of tablet.

Via de app kun je namelijk niet alleen direct je foto’s op je telefoon afdrukken, je kunt ook verbinding maken met je Dropbox, Google Drive of Evernote-account en direct vanuit die diensten printen. Nog lekker sociaal interactief? Koppel dan je Facebook-account en je kunt direct je foto’s daarvandaan printen.

Ook scannen en kopiëren kun je via je smartphone. Via de camera worden je documenten omgezet naar scans en direct geprint indien nodig.

De koppelingen met Google Assistent, Amazon Alexa en Cortana heb ik nog niet kunnen testen, maar net als vele andere HP-printers is ook de Tango X te koppelen met de veelzijdige dienst If This Then That (IFTTT).

Via IFTTT kun je een aantal spraakgerelateerde functies koppelen, maar binnen het platform vind je een aantal makkelijk te personaliseren scripts. Zo rolt elke maandagochtend de weekplanner op een vast tijdstip uit de printer, terwijl de volgende ochtend de checklist met boodschappen al klaar ligt.

En misschien wel de fijnste feature die ik nog niet eerder bij een printer ervaren heb? De HP Tango X geeft via een sensor in de papierlade een seintje wanneer het papier ‘bijna op is’ en niet pas wanneer het al te laat is en je dus zinloos een printopdracht verstuurd.

Ben je buitenshuis? Ook dan kun je via de je Smart app alsnog de printer aan het werk zetten.

Instant Inkt

Misschien nog wel het slimste aan de HP Tango X is een eigenschap die niet eens direct met de printer verbonden is. De Tango is namelijk geschikt voor HP’s Instant Inkt, wat betekent dat je feitelijk nooit meer zonder inkt komt te zitten. De printer geeft simpelweg een seintje aan HP en zij sturen je een pakketje verse cartridges.

Iedereen weet dat de aanschaffen van een printer niet langer het duurste aspect is. Die twijfelachtige eer gaat naar de kosten voor het vervangen van de cartridges. Zeker in het geval van ink-jet printers kunnen die kosten vlot oplopen en dus varieert de gemiddelde prijs van een printje als snel tussen 3 en 8 cent voor een zwart/wit print en 35 tot 70 cent voor een kleurenfoto.

https://www.youtube.com/watch?v=4HK6ER3Kjm4

Die kosten worden door Instant Inkt behoorlijk gedrukt. Print je gemiddeld ongeveer 50 pagina’s per maand? Dan betaal je een maandelijks bedrag van €2,99 of 5 cent per printje – ongeacht of het kleur of zwart wit. Ben je een echte grootverbruiker en print je wel 300 pagina’s per maand? Dan betaal je €9,99, slechts 3,5 cent per print (kleur of zwart/wit).

Het is opvallend lastig om de dienst goed te kunnen uitleggen, niet alleen door mijzelf, maar ook door HP zelf tijdens de Nederlandse introductie. Misschien is de beste uitleg wel te vergelijken met de databundels bij je mobiele abonnement: in dit geval neem je de niet-geprinte pagina’s ook mee naar de volgende maand.

Maar ook met Instant Inkt laat HP zien dat het kan aansluiten bij het moderne (en minder regelmatige) gebruik van een printer in huis. Print je minder dan 15 pagina’s per maand? Dan stuurt HP je gratis (!) nieuwe cartridges zodra je huidige aan vervanging toe zijn.

Ander voordeel: via de Smart app kun je de foto’s van je smartphone gratis afdrukken op bepaalde formaten. Ongeacht het aantal. Deze tellen niet mee in je totaal.

Goede voorbeeld

Met de HP Tango en de HP Tango X wordt wat mij betreft een prima voorbeeld gegeven welke rol een nieuwe generatie printers in ons dagelijks kunnen innemen. Zeker omdat hij met zijn strakke ontwerp en beperkte kabels makkelijk overal te plaatsen is en dus kneedbaar is naar je eigen gebruik.

Met de HP Tango X wordt een prima voorbeeld gegeven welke rol een nieuwe generatie printers in ons dagelijks kunnen innemen. Tel daarbij de handige features van de Tango op, zoals de melding wanneer het papier bijna op is, de scan&copy functies van de app en het vooruitzicht van onbeperkt gratis foto’s via je smartphone afdrukken en je hebt al genoeg redenen om van de Tango of Tango X je volgende printer te maken.

De ervaringen met Instant Inkt deel ik graag nog eens op een later moment met je. De vooruitzichten en eerste berekeningen op een bierviltje geven een positief beeld, maar ik ga de komende maanden eens goed nakijken of de rekensom ook op lange termijn blijft vliegen!

De HP Tango heeft een adviesprijs van €149 en is onder anderen te koop bij Coolblue, Bol en Media Markt.
De HP Tango X – inclusief stijlvolle beschermhoes – kost €199 en is te koop bij Coolblue, Bol en Media Markt.

Eindoordeel

HP Tango X

8

Pluspunten

  • Compact
  • Stijlvol ontwerp
  • Volledig draadloos
  • Alexa, Assistent en Cortana
  • IFTTT koppelingen

Minpunten

  • Scan/kopie via smartphone
  • Niet helemaal naadloos A4 printen
  • Installatie alleen via app
De HP Tango X is een draadloze 'smart home printer' voor thuis of een klein kantoor. De compacte en stijlvolle printer zit boordevol kleine slimmigheden.
App & Software
7.0
Design
9.0
Gebruiksgemak
8.0
Prijs/Kwaliteit
8.0