HTC legt aandelenhandel stil, mogelijk overname door Google

Telefoonfabrikant HTC, bekend van zijn smartphones en de VR-bril HTC Vive, heeft aangekondigd zijn aandelenhandel stil te leggen. De handel in aandelen van het techbedrijf zal morgen bij het openen van de beurs in Taiwan niet worden vervolgd. Er gaan al een tijd lang geruchten dat Google HTC zou willen overnemen. Mogelijk zou die overname morgen bekend worden gemaakt. Tot nu toe wil HTC nog niet reageren op de geruchten.

Voor HTC zou een overname door Google een redding zijn. Het gaat slecht met het bedrijf, dat eigenlijk nauwelijks nog een rol van betekenis speelt in de smartphonemarkt. Met zijn VR-bril HTC Vive krijgt het bedrijf veel positieve aandacht, maar een financieel succes is deze technologie nog niet te noemen.

Voor Google is HTC geen onbekende partij. Sowieso produceert het bedrijf Android-telefoons, maar ook Google’s eigen smartphone, de Google Pixel, komt uit de fabriek van HTC. Het grote verschil is dat je daar als gebruiker; het merk HTC staat er niet op.

Motorola

Ruim vijf jaar geleden nam Google ook al een noodlijdende telefoonfabrikant over: Motorola. Het lukte Google toen niet om van Motorola weer een zeer succesvol bedrijf te maken.

Uiteindelijk verkocht Google een groot deel van dat bedrijf twee jaar met een flink verlies aan Lenovo. Een groot aantal patenten en een deel van de medewerkers bleef echter achter bij Google.