‘HTC Vive tot nu toe 78.000 keer verkocht’

HTC en Oculus houden de lippen stijf op elkaar als het gaat om de verkoopcijfers van hun VR-headsets, maar de data van Steam geven toch een aardig inkijkje als het gaat om de HTC Vive.

De HTC Vive werd gelanceerd op 5 april. Valve is via Steam de hofleverancier van games voor de headset. Sterker nog: als je de Vive koopt, dan kun je via Steam drie gratis games downloaden. Tilt Brush, Fantastic Contrapction en Job Simulator zijn dus voor iedereen beschikbaar.

SteamSpy verzamelt data over miljoenen Steam-gebruikers en stelt op basis van die informatie vast hoe vaak een game verkocht is. SteamSpy kan niet zien hoeveel HTC Vive-headsets er in gebruik zijn op Steam, maar ziet wel hoe vaak de drie gratis games gedownload zijn.

Job Simulator

Laten we kijken naar Job Simulator, de enige game die gelijk met de Vive gelanceerd werd (de andere games waren al speelbaar op de developer kits). De statistieken van deze game geven dus het beste beeld over de gebruikscijfers van de Vive, concludeert Road to VR. Op dit moment is Job Simulator ongeveer 78.000 keer gedownload, waaruit je kunt concluderen dat de Vive ongeveer 78.000 keer verkocht is.

De HTC Vive is daarmee nog geen product voor de massa, maar als je weet dat de headset 899 euro/799 dollar kost, dan heeft HTC inmiddels tussen de 55 en 75 miljoen euro aan omzet gegenereerd. Daarbij komt dat virtual reality-games alleen maar populairder worden en de vraag naar producten als de HTC Vive de komende maanden alleen maar groter zal worden.