Numrush

Huawei maakt als eerste kunstmatige intelligentie-chip voor smartphones

Huawei

Kunstmatige intelligentie kan mooie dingen doen, onder meer op smartphones. Denk bijvoorbeeld aan het personaliseren van je telefoon of het voorspellen van je acties. Nadeel is vooralsnog echter dat de kunstmatige intelligentie niet in je telefoon zelf zit, maar ergens in een cloud waar het toestel verbinding mee maakt. Behalve bij Huawei, want zij hebben een chip gemaakt waar het wel in zit, meldt Reuters.

De chip heet de Kirin 970 en de Huawei Mate 10 moet de eerste smartphone worden waar deze in zit. De chip is een Neural Processing Unit (NPU). Dat houdt in dat de kunstmatige intelligentie in de chip zelf zit. Volgens Richard Yu, het hoofd van consumentenproducten van Huawei, zorgt dit voor “snellere prestaties, een langere accuduur en een compacter ontwerp”.

Eerste NPU

Huawei is daarmee de eerste die een NPU voor een smartphone ontwikkeld. Eerder waren deze chips wel in bijvoorbeeld pc’s te vinden. De chip brengt onder meer graphics en het verwerken van digitale signalen en afbeeldingen samen. En dat maakt het ook zo interessant: voor dit soort processen waren eerder verschillende chips nodig. Je telefoon was daardoor groter – meer chips hebben immers meer ruimte nodig – en trager, omdat de apparaten allemaal met elkaar moeten praten.

De kunstmatige intelligentie kan volgens Yu onder meer real-time vertalingen en spraakcommando’s mogelijk maken, evenals gebruikmaken van augmented reality om bijvoorbeeld tekst over de echte wereld heen te leggen. Yu is zelfs zo zeker van de chip, dat hij zegt dat het de Huawei Mate 10 een betere telefoon moet maken dan de toestellen van Apple en Samsung.

Of dat inderdaad het geval is, weten we binnenkort. Samsung onthulde onlangs de Galaxy Note 8, Apple komt volgende week naar alle waarschijnlijkheid met een nieuwe iPhone en de Huawei Mate 10 wordt om 16 oktober onthuld.

De foto boven dit artikel is beschikbaar gesteld onder de Creative Commons-licentie door Kārlis Dambrāns.