‘Huidige Uber-directeur Khosrowshahi wist in september al van hack’

Dara Khosrowshahi, de huidige CEO van Uber, wist in september al van de hack. Dat stelt de Wall Street Journal op basis van ingewijden. Bij de hack, die vorig jaar plaatsvond en verzwegen werd, kwamen de gegevens van 57 miljoen accounts op straat te liggen.

Khosrowshahi werd in september de nieuwe directeur. Ongeveer twee weken later zou hij op de hoogte zijn gebracht van de hack. De ingewijden stellen dat hij daarna een onderzoek startte na de aanval. Afgelopen dinsdag werd de hack pas naar buiten gebracht.

De hackers wisten in oktober 2016 in te breken op de servers van Uber. Het bedrijf betaalde vervolgens 100.000 dollar om de aanval te verzwijgen. Travis Kalanick, de toenmalige directeur, zou daarvan op de hoogte zijn geweest. Khosrowshahi stelt dat er “geen excuus te bedenken” is waarom het bedrijf zo handelde.

SoftBank

SoftBank werd overigens al eerder op de hoogte gebracht over de hack, namelijk drie weken geleden. De twee bedrijven sloten onlangs een miljardendeal. Daar worden nu de details van uitgewerkt.

Diverse Europese toezichthouders onderzoeken het datalek. Deze week zou de taxidienst melding hebben gedaan van de hack bij de Autoriteit Persoonsgegevens in Nederland.