Numrush

Dit is het droomhuis van de gemiddelde Nederlanders, ontworpen op basis van big data

Funda huis

Wat is er eigenlijk niet mogelijk met big data? Internetbedrijven kunnen advertenties voor je personaliseren, de behandeling van ziektes kan ermee worden verbeterd en je kunt er een huis mee ontwerpen. Ja, dat lees je goed: een huis ontwerpen. En dat is exact wat Funda gedaan heeft. De huizenzoeksite heeft een huis samengesteld op basis van clicks en zoekopdrachten. En daarmee zou het het droomhuis zijn van de Nederlander.

Op Funda worden er ongeveer één miljard woningen per jaar bekeken. Natuurlijk bekijkt het bedrijf ook welke dat zijn en waar we precies naar zoeken. Daaruit blijkt dat we soms vrij onrealistische dromen hebben, want er wordt met name gezocht naar vrijstaande villa’s en grote kastelen. Ruimte blijkt dat ook een belangrijk punt te zijn voor de Nederlander.

Rijtjeskasteel

Die zoekopdrachten en alle clicks werden dus verzameld en de informatie werd doorgegeven aan twee architecten. Jeroen Atteveld van Heren 5 Architecten en Dingeman Deijs van Dingeman Deijs Architects hebben vervolgens een huis ontworpen, op basis van onze dromen. En dat huis – of zoals zij het noemen, het ‘rijtjeskasteel’ – is nu voor iedereen te zien.

Maar wat is ons droomhuis dan? Zoals gezegd houden we van ruimte, en we willen dan ook graag een woonkamer van twee verdiepingen hoog. Daarnaast willen we veel licht en een dichte voorgevel voor veel privacy.

De achtertuin bereik je door dubbele openslaande deuren. Loop je de trap op, dan zijn er overal doorkijkjes tussen kamers. Nieuwsgierig? Bekijk dan vooral de foto’s hieronder even. Ik moet in ieder geval zeggen, in dit huis zou ik wel willen wonen!