Hyperloop misschien de nieuwe verbinding tussen Rusland en China

Rusland wil de hyperloop al aanleggen tussen Moskou en Sint-Petersburg, maar het Russische ministerie van Transport denkt ook over een dergelijke connectie met China. “De Russische-Chinese internationale raad komt over een maand bij elkaar. Ik ga de suggestie geven dat mijn tegenhanger dit project overweegt, zeker op het gebied van investeringen”, vertelde Maxim Sokolov, de minister van transport, aan het Russische persbureau TASS.

Volgens het persbureau zou de hyperloop mogelijk tussen China en de haven van Zarubine komen. Sokolov zelf zegt dat Rusland een project gaat aanbieden om de Primorye-2-gang te ontwikkelen. Dit is een overloop tussen China en het Primorye-gebied van zeventig kilometer, met een uitgang naar de haven van Zarubine. “Volgens collega’s is deze infrastructuur goedkoper dan een spoor. Het bouwen van een 70 kilometer lang spoor kan tussen de 455,4 en 607,2 miljoen dollar kosten”, aldus de minister.

Hyperloop

Tesla-CEO Elon Musk bedacht de Hyperloop. Hij zegt dat het een razendsnel vervoersmiddel is, waarmee je in enkele uren de wereld rond kunt reizen. Hierdoor zou je bijvoorbeeld in een half uurtje van Amsterdam naar Parijs kunnen reizen. In mei had het concept zijn eerste publieke test, waarbij een snelheid van 482 kilometer per uur in twee seconden werd behaald. In de toekomst moet het vervoersmiddel met ongeveer 1287 kilometer per uur gaan rijden.

Elon Musk bouwt de hyperloop overigens niet. Wel laat hij andere bedrijven aan zijn idee werken, waardoor er bijvoorbeeld twee Amerikaanse startups zijn dit het idee werkelijkheid willen maken: Hyperloop One en Hyperloop Transport Technologies. Maar ook universiteiten zijn bezig met de ontwikkeling, zo bouwt een team van de TU Delft een hyperloop-capsule nadat ze dit voorjaar een ontwerpwedstrijd wonnen die door Musk was georganiseerd.