IBM betreedt Japanse markt met supercomputer Watson

IBM en Softbank Telecom Corporation hebben aangekondigd dat zij samen de technologie achter IBM’s supercomputer Watson gaan gebruiken in Japan. De technologie zal vooral gebruikt worden om robots te ontwikkelen.

Eerder liet de vice-president van Japan, Shinzo Abe, al weten dat het land aan de vooravond staat van een ware robot revolutie. Nu ook de technologie achter supercomputer Watson naar Japan komt, lijkt dit alleen maar aannemelijker.

IBM heeft voor de ontwikkeling van een reeks nieuwe cognitieve computermogelijkheden de hulp ingeroepen van Softbank. De techniek achter Watson stelt ‘cognitieve computers’ in staat om menselijke taken uit te voeren. Zo kunnen ‘cognitieve computers’ razendsnel de gegevens uit meerdere onderzoeken analyseren, antwoord geven op vragen en op een sympathieke manier de interactie met mensen aangaan.

10bits-watson-blog480

Het ziet ernaar uit dat Softbank de technologie in Japan voornamelijk wilt gaan toepassen in de ontwikkeling van robots. Zo zijn er plannen om een robot te ontwikkelen die leraren ondersteunen en vragen van scholieren kunnen beantwoorden. Daarnaast wordt er gewerkt aan een robot voor in het ziekenhuis die de nazorg van patiënten kan opvangen.

Stephen Gold, Vice President van IBM’s Watson Group, geeft aan dat het een goede stap is voor IBM:

This will help us accelerate and advance the use of cognitive technologies in new parts of the world. It’s bigger and broader than a single thing.

De overheveling naar Japan is overigens een hele prestatie van IBM. Het complete vraag en antwoordsysteem van Watson is van het Engels naar het Japans vertaald, waarbij ook rekening is gehouden met de culture verschillen.

Softbank Telecom Corporations

Volgens een woordvoerder van Softbank, Naoyuki Nakagawa, zal het bedrijf zowel producten en oplossingen ontwikkelen voor de consumentenmarkt als voor de zakelijke markt.

We believe Watson will help differentiate SoftBank Telecom’s product offerings among telecommunications and other commoditized services.

Softbank heeft ongeveer 1300 dochteronderneming in Japan, waaronder Yahoo Japan. Het bedrijf zal in Japan de technologie gaan distribueren, doorverkopen en hosten. Daarnaast probeert het bedrijf onafhankelijke ontwikkelaars te strikken die nieuwe features en producten willen maken.

Eerder stelde IBM supercomputer Watson al open voor onderzoekers die hun werk graag willen versnellen.