IBM en MIT willen dat computers gaan zien en horen als mensen

IBM

Het Massachusetts Institute of Technology (MIT) gaat samen met IBM onderzoeken hoe computers beter in staat kunnen zijn om de wereld waar te nemen. Het doel van het onderzoekslab, dat de naam BM3C krijgt, is om slimme computers de mogelijkheid te geven om net als mensen de werkelijkheid te zien en te begrijpen op basis van beelden en geluid.

Brain-inspired Multimedia Machine Comprehension (BM3C) gaat zich dus bezighouden met verschillende vormen van kunstmatige intelligentie. Het herkennen van verschillende beelden en dat om kunnen in gesproken woorden is voor mensen een vrij eenvoudige taak, maar voor computers erg lastig. In het lab gaan zowel neuro- als computerwetenschappers samenwerken om dit soort uitdagingen aan te gaan. Wetenschappers en studenten van de universiteit gaan daarbij samenwerken met onderzoekers van IBM. Zij kunnen daarbij onder andere gebruik maken van IBM Watson, de supercomputer van het bedrijf.

IBM en MIT laten weten hiermee in te willen springen op een wereld waarin computers steeds meer met de mens verweven worden. Uiteindelijk moet de opgedane kennis toegepast worden op gebieden zoals gezondheidszorg, onderwijs en het bedrijfsleven. Daarvoor gaat BM3C onder andere nieuwe algoritmes ontwikkelen en zich bezighouden met het beter kunnen verzamelen en verwerken van grote hoeveelheden data.