IBM krijgt data 215 miljoen patiënten in handen met aankoop Truven Analytics

IBM

IBM wil Truven Health Analytics, een bedrijf dat medische data beheert en analyseert, kopen voor 2,6 miljard dollar. Dat laten beide bedrijven in een verklaring weten. Met de aankoop wordt de Watson Health Cloud uitgebreid met data van 215 miljoen patiënten.

In totaal beschikt IBM Watson Health na de aankoop over data van 310 miljoen patiënten. Watson Health, dat in april 2015 door IBM werd gelanceerd, analyseert die data en wordt door middel van machine learning steeds slimmer in het ontdekken van verbanden.

De toevoeging van data van Truven Analytics kan Watson Health helpen om verzekeraars, dokters en wetenschappers betere inzichten te geven in de bestrijding van ziekten. Sinds de lancering van het programma kocht IBM nog drie andere grote bedrijven, waaronder Phytel en Explorys, waarmee IBM de data van respectievelijk 45 en 50 miljoen medische patiënten in handen kreeg. Eind vorig jaar kocht het bedrijf ook Merge Healthcare, waarmee Watson ook kan leren om medische afbeeldingen mee te nemen in zijn analyse.

IBM zegt overigens dat het de data van patiënten niet in kan zien, maar dat die alleen gebruikt worden voor het verbeteren van IBM Watson Health. Volgens de bedrijven wordt de deal eind dit jaar rondgemaakt.