IBM laat Watson zoeken naar beste behandeling voor kanker

IBM blijft zoeken naar een brede range aan toepassingen voor hun supercomputer Watson. We schreven al eerder over de medische focus die de tech-gigant mee wil geven aan nieuwe projecten en Watson’s volgende speurtocht past daar perfect bij. De supercomputer gaat op zoek naar de best mogelijke behandeling voor kanker op basis van de genetische informatie van een patient.

Het blijft een veelzijdige vriend, IBM’s supercomputer Watson. En hoewel het te gek is dat hij een quiz kan winnen of recepten kan bedenken, blijft IBM toch constant op zoek naar nieuwe missies. Nu in de VS recent onderzoek is gestart naar het behandelen van hersenkanker op een uiterst gepersonaliseerde manier, lijkt een volgende klus voor Watson aanstaande, zo melden de Financial Times en Engadget.

De supercomputer gaat, in samenwerking met het New York Genome Center, de enorme hoeveelheid aan medische literatuur en klinische data doorspitten. De algoritmes die Watson zo enorm succesvol maken analyseren die informatie razendsnel en proberen op basis van patroonherkenning de best mogelijke behandeling voor hersenkanker te vinden voor een individu, gebaseerd op zijn of haar DNA-profiel.

Eerdere – menselijke – pogingen op veel kleinere schaal zijn al eens succesvol gebleken, maar de grootsheid van het geheel maakte het onmogelijk om dit soort onderzoeken te schalen. Daar lijkt Watson dus een gepast antwoord op. IBM hoopt de proef op korte termijn te starten en de resultaten openbaar te kunnen maken.

Rest mij de vraag: zou een slimme koppeling met DNA-dienst 23andMe de supercomputer nog een handje kunnen helpen?