IBM werkt aan wat het noemt een ‘laboratorium op een chip’, een kleine chip die in een vroeg stadium kan helpen bij het herkennen van ziektes. Met de nano DLD-chip moet het mogelijk worden om bijvoorbeeld kanker te detecteren bij patiënten die nog geen symptomen vertonen. Door een ziekte vroeg te herkennen kan die beter worden bestreden.
IBM heeft veel onderzoek gedaan naar nanoscale deterministic lateral displacement (DLD). Daarmee hebben ze een methode ontwikkeld waarmee virussen en andere bedreigingen voor je gezondheid kunnen worden gescheiden van een vloeibaar monster, zoals urine. Die technologie wordt al langer gebruikt, maar nog niet op zo’n kleine schaal dat het onder meer op exomen, dat zijn onderdelen van een genoom van een cel of virus, zou werken.
Uiteindelijk kunnen de ontwikkelingen bijdragen aan het bestrijden van ziektes. Doordat ze al herkend kunnen worden voordat merkbare symptomen optreden, kunnen behandelingen veel effectiever gaan. Daarvoor is het natuurlijk wel nodig dat mensen die zich gezond voelen een test laten uitvoeren. De ontwikkelingen achter de technologie bevinden zich nog wel een in vroeg stadium. In onderstaande video leggen onderzoekers van IBM uit hoe ze de technologie werkt hebben en hoe ze die in de praktijk zouden willen zien.