IBM en Nvidia maken samen nieuwe server voor machine learning

IBM en Nvidia hebben samen een nieuwe server gemaakt, die bedoeld is voor kunstmatige intelligentie en machine learning. Dit schrijft TechCrunch. IBM is de laatste jaren met zijn Watson-producten heel actief op dit vlak en een eigen server voor dit soort toepassingen is dan ook logisch. Het ding heet officieel IBM Power Systems S822LC for High Performance Computing en werd gisteren vandaag gepresenteerd.

In de server zitten twee van IBM’s POWER8-CPU’s en vier van Nvidia’s Tesla P100 GPU-versnellers. GPU’s worden door hun gigantische rekenkracht veelvuldig gebruikt voor machine learning-toepassingen. De processoren zijn echter niet de enige twee onderdelen waardoor de server dit soort software snel kan draaien. Er wordt namelijk ook gebruik gemaakt van Nvidia’s NVLink high-speed interconnect, waardoor de GPU en CPU veel sneller kunnen communiceren dan via de standaardtechnieken die in een gewone computer zitten.

Door die combinatie wordt het mogelijk dat allerhande applicaties met veel grotere datasets gaan werken, vertelde IBM vandaag. Daardoor wordt het mogelijk om systemen veel sneller iets aan te leren. En dat is handig, want het duurt vrij lang voor je een machine learning-model getraind hebt.

Waar IBM de server precies voor gaat gebruiken, is vooralsnog niet bekend.