IBM-onderzoeker vraagt patent aan voor zoekmachine voor je hersenen

Een IBM-onderzoeker heeft een patent aangevraagd voor een zoekmachine voor het menselijk brein, die je automatisch gaat helpen met het afmaken van de zinnen die je zegt.

James Kozloski is wetenschapper bij IBM en focust zich op computer- en toegepaste neurowetenschappen. Volgens Kozloski is het menselijk brein heel iets anders dan een computerbrein, laat hij aan The Atlantic weten. Zo hebben wij geen standaard adresregels voor bepaalde data die we kunnen opvragen.

Kozloski wil dit veranderen een heeft daarom een patent aangevraagd op een technologie die je automatisch helpt om je zinnen af te maken. De technologie is een combinatie van surveillance, machine learning, en Bayensian inference – een soort van voorspellend model. Hiermee kan het systeem herkennen wanneer een persoon iets vergeet te zeggen en vult dan de benodigde informatie automatisch aan.

Volgens Kozloski is het idee heel simpel: “Je monitort een individu’s context, dat kan iets zeggen of doen zijn, en dan voorspel je wat daarna komt.” Volgens de onderzoeker komt dit overeen met de manier waarop bepaalde barbies kunnen luisteren en reageren op vragen van kinderen.

Naast het afmaken van de zinnen zou de technologie je ook moeten kunnen helpen met bijvoorbeeld het herinneren van namen of telefoonnummers met de daar bijbehorende personen. Zo zou de technologie je er bijvoorbeeld ook aan kunnen helpen herinneren dat wanneer je een vriend belt, je misschien beter ’s avonds kunt bellen omdat hij vaak tot vijf uur aan het werk is.

Lees het gehele artikel over dit (bizarre) patent hier op The Atlantic.