IBM Watson beantwoordt vragen op basis van TED Talks

De sprekers van TED worden uitgenodigd hun eigen kijk op iets te delen met de wereld. En dat heeft één doel: zoveel mogelijk mensen inspireren. De sprekers geven een nieuw inzicht in iets wat je al wel kende of juist nog niet kende. De zelflerende supercomputer van IBM, Watson, gebruikt zijn kennis van taal om te bepalen welk fragment van welke TED Talk het antwoord geeft op jouw vraag.

Zodra je Watson prangende levensvraag hebt laten weten, gaat hij in zijn database van ruim 2000 TED Talks die hij heeft bekeken, op zoek naar relevante sprekers die het onderwerp aansnijden. Eenmaal gevonden, toont Watson je de videospeler, die automatisch springt naar het relevante onderdeel voor de vraag. Als er meerdere relevante video’s te vinden zijn, wat vaak het geval is, zal Watson naar meerdere video’s verwijzen.

Het systeem staat al sinds vorig jaar online, maar de bedoeling is dat het steeds beter wordt in het vinden van antwoorden op je vragen. Je kunt Watson zelf vragen om het antwoord op jouw vraag te vinden. Daarvoor moet je wel een TED-account hebben of even inloggen met Facebook.