IBM Watson en Medtronic voorspellen lage bloedsuiker bij diabetespatienten

Ongeveer 415 miljoen volwassen leiden wereldwijd aan diabetes type 1 of type 2, volgens het International Diabetes Association. Dit houdt in dat ze nauwkeurig moeten opletten welke voedingsstoffen ze binnen krijgen om een te hoge of lage bloedsuikerspiegel te voorkomen. IMB Watson en Medtronic hebben op de CES een app gepresenteerd die diabetespatiënten hierbij moet gaan helpen.

We schreven al eerder over hoe IBM bezig is met het bedenken van slimme toepassingen om het leven van diabetespatiënten gemakkelijker te maken. IBM is nu een samenwerking aangegaan met Medtronic, fabrikant van verschillende hulpmiddelen voor diabetespatiënten.

Diabetespatiënten moeten zich vrijwel 8 keer per dag prikken om de hoogte van de bloedsuikerspiegel te testen. Wanneer de bloedsuikerspiegel te laag of te hoog is kunnen er ernstige compilatie optreden zoals bijvoorbeeld blindheid.

IBM Watson en Medtronic hebben nu samen een app ontwikkeld die tot drie uur van te voren kan voorspellen wanneer er een te lage bloedsuikerspiegel verwacht wordt. Dit wordt gedaan door Watson die de data van bijvoorbeeld insulinepompen en glucosemonitors analyseert. Door deze lange tijd heeft de patiënt genoeg tijd om de bloedsuikerspiegel aan te passen om problemen te voorkomen.

IMB Watson en Medtronic hebben de app getest met 600 anonieme patiënten. Watson analyseerde hierbij de data van de gadgets van Medtronic en vond tot drie uur van te voren indicators van hypoglycemia, een extreme lage bloedsuikerspiegel. Waarschijnlijk wordt de app in de zomer van 2016 uitgebracht.