IBM Watson ontdekt dingen in Harry Potter die nog geen fan ontdekt heeft

Een jaar geleden presenteerde IBM de Tone Analyzer voor Watson. Daarmee kan de supercomputer emoties in teksten herkennen. En nog geen maand geleden publiceerde IBM een video waarin Watson een gesprek aangaat met filmmaker Ridley Scott, bekend van onder andere de films Alien en, meer recentelijk, The Martian.

Een onderzoeker bij IBM, Vinith Misra, ging zelf eens kijken hoe de personages van Harry Potter verschillen tussen de boeken en de films. Door Watson de teksten van de boeken en films te laten analyseren kan hij de personages indelen in de persoonlijkheidskenmerken van de Big Five-theorie: introversie, mildheid, ordelijkheid, emotionele stabiliteit en intellectuele autonomie. Misra licht de resultaten toe tegenover Tech Insider.

Wat blijkt? Voldemort heeft meer gemeen met Marcel Lubbermans (Neville Longbottom) dan je zou denken: beiden scoren in zowel de boeken als films hoog op het gebied van neuroticisme, dat betekent dat hij emotioneel instabiel is. Als het gaat om intellectuele autonomie scoren ze beiden laag.

Harry Potter

En op het gebied van woede lijkt Voldemort juist veel op Harry Potter, maar ook Hermelien Griffel (Hermione Granger) scoort hoog als het gaat om woede. Verder blijkt Voldemort dus emotioneel instabiel en volgens Misra heeft dat vooral te maken met zijn paranoia.

Verschillen

Volgens Watson zijn er duidelijke verschillen tussen de boeken en films als het gaat om hoe de personages zich ontwikkelen: in de boeken wordt Ron Wemel (Ron Weasley) naarmate de serie vordert iets minder ongerust en juist iets onvriendelijker, terwijl hij in de films meer als een vrolijke noot in het verhaal wordt gepresenteerd. Zijn zus Ginny wordt in de films minder slim en geportretteerd dan in de boeken. Volgens Watson is ze in de boeken ook zelfstandiger.

Professor Minerva Anderling (Minerva McGonagall) is volgens Watson het slimst van alle personages, maar de computer plaatst zowel Severus Sneep als Ron Wemel nog tussen haar en Hermelien Griffel.