IBM wil bitcoin-technologie gebruiken bij nieuw betaalsysteem voor belangrijkste valuta

IBM onderzoekt de mogelijkheden om een nieuw betaalsysteem te ontwikkelen voor de belangrijkste valuta. Het bedrijf zou daarbij zeer geïnteresseerd zijn in ‘blockchain’, de technologie achter bitcoin. Dat heeft een anonieme bron verteld aan Reuters.

Blockchain maakt het mogelijk om betalingen te verwerken zonder de tussenkomst van een bank of andere partij, waardoor transactiekosten kunnen worden bespaard. Volgens de anonieme bron zou IBM nu werken aan een betaalsysteem volgens hetzelfde principe, maar dan voor valuta als de euro en de dollar.

Bitcoin is een gedecentraliseerd ‘peer-to-peer’ netwerk, waarbij gebruikers anoniem betalingen kunnen verrichten zonder dat een bank of andere partij de betaling dient goed te keuren. Echter worden alle betalingen gecontroleerd door blockchain, een soort grootboek dat alle betalingen registreert. Vervolgens is het mogelijk om de transactie van iedere bitcoin afzonderlijk te volgen, waarmee de munt transparant is en iedereen inzicht heeft in het betaalverkeer.

Volgens de bron is de ontwikkeling van het systeem nog in de eerste fase en is het niet duidelijk hoe IBM de veiligheid van het betaalsysteem wil garanderen. De bitcoin is al diverse keren in opspraak gekomen vanwege grootschalige hackaanvallen waarbij voor miljoenen dollars aan bitcoins werden gestolen. Zo verloor het Chinese Bter ruim 1,5 miljoen dollar aan bitcoins tijdens een hack, terwijl Bitstamp voor 5 miljoen dollar het schip in ging. IBM zal deze issues moeten voorkomen als het daadwerkelijk met een dergelijk betaalsysteem komt voor euro’s en dollars.