Numrush

IBM wil hackers vangen met kunstmatige intelligentie

IBM Watson

IBM’s Watson is inmiddels alles behalve een onbekende. We kennen het als de winnaar van Jeopardy!, als kok en zelfs als een computer die een geneesmiddel voor kanker probeert te vinden. Nu krijgt het computerbrein er een nieuwe functie bij. Het technologiebedrijf gaat de supercomputer inzetten bij de jacht op hackers.

IBM kondigde vandaag een nieuwe technologie die ze “Watson for Cybersecurity” noemen. Vanaf deze herfst gaat het bedrijf samenwerken met acht universiteiten om Watson bij te praten over beveiliging, door het digitale brein te overspoelen met beveiligingsrapporten en data. Watson moet 15.000 documenten per maand verwerken, inclusief allerlei berichten op blogs en video’s.

Het uiteindelijk doel is om big data in te zetten voor digitale beveiliging. Watson moet het internet en systemen afspeuren, om mogelijke gevaren die bij mensen op de computers belanden te onderzoeken. En dat met een snelheid waar geen mens tegenop kan. Op deze manier hoopt IBM de zoektocht naar hackers en malware efficiënter te maken.

Op dit moment krijgen onderzoekers en beveiligingsexperts talloze (valse) meldingen, waar veel tijd en energie aan verloren gaat. Watson gaat deze mensen niet per se vervangen, maar ze helpen met prioriteiten stellen in deze oneindige stortvloed aan meldingen. “Als we een aanval vroeg kunnen stoppen en het anderen kunnen vertellen, blokkeren we het niet alleen, maar zorgen we er ook voor dat kwaadwillenden anderen niet kunnen aanvallen”, legt Caleb Barlow, vice-president van beveiliging bij IBM, uit.

Aan het project werken onder meer de University of Maryland Baltimore County, MIT en Pennsylvania State University mee.

IBM’s Watson wordt tegenwoordig voor allerlei taken ingezet. Zo hielp het computerbrein met het ontwerpen van een jurk, werkt het samen met Sesamstraat aan beter onderwijs en laat het marketeers tweets op een razendsnel tempo analyseren.