IBM wil mobiel betalingsverkeer extra beveiligen met NFC pasje

Terwijl we steeds meer ontwikkelingen zien verschuiven richting het kamp van Bluetooth, komt IBM met een nieuwe concept, waarbij NFC toe wordt gepast bij het beter beveiligen van persoonlijke gegevens via mobiel. Verrassend of juist logisch?

We zien het steeds vaker terugkomen wanneer we kijken naar de beveiliging van informatieuitwisseling via de browser. Zowel banken als grote bedrijven als Google, Twitter en Facebook kiezen voor een zogenaamde “twee staps beveiliging”, waarbij je authenticatie ook via je mobiele telefoon wordt geverifieerd.

Maar wat als de informatieuitwisseling, die authenticatie,  die betaling via je bank juist gebeurt via je mobiel? In het huidige landschap helemaal geen onmogelijk scenario natuurlijk. Dan is je mobiel niet langer de tweede stap in het beveiligingsproces.

IBM zet daarom in op NFC en komt met een speciale “bankpas”, voorzien van een beveiligingschip. Wanneer je wilt inloggen op een site met dubbele authenticatie of je moet een betaling bij de bank doen, vraag je mobiel om de bankpas tegen de smartphone te houden. Zo is je actie beveiligd via gebruikersnaam en wachtwoord én een tweede, fysieke, check.

Het uitbreiden van bankpassen met ondersteuning voor NFC om zo mobiel betalingsverkeer beter te beveiligen is natuurlijk helemaal geen gek idee, alhoewel je natuurlijk een dubbel probleem hebt wanneer iemand je smartphone én bankpas weet te jatten.

De grootste beer op de weg heeft echter een blauwe tand, want Apple heeft al meerdere keren duidelijk gemaakt geen heil te zien in de toepassing van NFC in hun hardware en dus ontbreekt het in alle iPhones en iPads van de Amerikaanse fabrikant.

Het vervelende voor dit proefballonetje van IBM is echter dat steeds meer fabrikanten het voorbeeld uit Cupertino volgen. Hoewel NFC vaak nog naast Bluetooth wordt aangeboden als verbindingsmethode, kunnen we een revival van Bluetooth nauwelijks nog ontkennen.