IDC: ‘Huawei rukt op op Europese smartphone-markt, Samsung en Apple zwakken af’

Huawei

Het is een goed kwartaal voor Huawei. Eerder deze maand werd duidelijk dat het bedrijf de tweede plek op de wereldwijde smartphone-markt van Apple had overgenomen. En nu komt IDC ook met positieve cijfers over de Europese markt, meldt The Verge. Want ook hier heeft de smartphone-fabrikant Apple van zijn plek gestoten.

Huawei verkocht in het tweede kwartaal 6,7 miljoen telefoons in Europa. Dat is een flinke stijging sinds het eerste kwartaal van 2017, toen er 3,6 miljoen telefoons verkocht werden. Inmiddels heeft het bedrijf maar liefst 24,8 procent van de Europese markt in handen.

Apple verkocht in het tweede kwartaal 6,1 miljoen telefoons op ons continent. Dat was goed voor 22,5 procent van de markt, waarmee Huawei de tweede plek op de ranglijst dus overneemt. De daling voor Apple is stevig te noemen als je naar het eerste kwartaal van 2017 kijkt. Toen had het bedrijf nog 28,1 procent van de markt in handen.

Naar verwachting verliest Huawei die plek echter snel. Apple brengt in september namelijk nieuwe telefoons uit. Volgens geruchten zou het zelfs om drie telefoons gaan. De kans is groot dat Apple dan weer meer verkoopt en terugkeert op zijn oude, vertrouwde plekje op de markt.

Samsung

Ondertussen behoudt Samsung zijn dominante plek op de lijst, zowel wereldwijd als in Europa. Hier verkocht het bedrijf 8,8 miljoen telefoons, goed voor 32,4 procent van de markt. Dat is wel minder dan ruim een jaar geleden. In het eerste kwartaal van 2017 werden er 10,8 miljoen telefoons verkocht, wat neerkomt op 33,8 procent van het marktaandeel.

Ondertussen doet een ander Chinees bedrijf het overigens ook goed. Xiaomi zette een indrukwekkende groei neer. Vorig jaar was deze fabrikant nog geen speler op de Europese markt, maar neemt nu de vierde plaats in qua marktaandeel. Het bedrijv verkocht ruim een miljoen telefoons, goed voor 3,8 procent van het marktaandeel.