IDC: Huawei stoot Apple van tweede plek qua smartphone-verkopen

Huawei

Geloof het of niet, maar voor het eerst in 7 jaar is Apple niet de tweede op de ranglijst in de wereldwijde smartphone-markt. Volgens marktonderzoeker IDC staat Huawei nu op die tweede plek, met de iPhone-fabrikant op nummer drie. Dat meldt Venturebeat.

Samsung staat zoals altijd nog op de eerste markt. Het bedrijf verscheepte in het afgelopen kwartaal echter 8,3 miljoen minder smartphones dan in dezelfde periode een jaar eerder. Toch blijft het bedrijf een vijfde van de markt in handen houden.

Huawei’s verkopen stegen ondertussen, namelijk met 4,8 procentpunt. Daardoor heeft het bedrijf nu 15,8 procent van het marktaandeel in handen. Apple kon met een groei van 0,3 procentpunt niet meekomen. De iPhone-fabrikant heeft nu 12,1 procent van de markt in handen.

Dat betekent dat Huawei nog wel dichter bij Apple staat dan bij Samsung. Bovendien loopt Apple niet ver achter, dus die tweede plek blijft nog wel in zicht voor de iPhone-maker.

Top vijf

De top vijf wordt verder afgemaakt door Xioami en Oppo. Xiaomi zag zijn aandeel met 2,9 procentpunt stijgen naar 9,3 procent. Oppo steeg met 0,6 procentpunt naar 8,6 procent van de markt. Bij andere smartphone-fabrikanten – die dus niet in de top 5 staan – kromp het marktaandeel. Gezamenlijk verloren zij 6,9 procentpunt.

De gehele smartphone-markt kromp overigens ook. Alle fabrikanten verkochten wereldwijd in totaal 348,2 miljoen telefoons in het tweede kwartaal van dit jaar. Dat is 1,8 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Deze foto is beschikbaar gesteld onder de Creative Commons-licentie door Kārlis Dambrāns