iDeal wil mobiel betalen via qr-codes introduceren

Betaalvereniging Nederland, de organisatie die verantwoordelijk is voor iDeal, wil dat het mogelijk wordt om in fysieke winkels mobiel te betalen via iDeal met behulp van qr-codes. Dat zei een woordvoerder vanochtend in een interview op BNR Nieuwsradio.

Het idee is dat je, als je wilt betalen, een qr-code scant met je smartphone en er vervolgens een iDeal-betaalpagina opent. Daar kun je vervolgens via de app van je bank betalen.

Deze techniek zou niet alleen kunnen worden ingezet in winkels, maar ook op andere plekken waar een betaling ter plekke moet worden uitgevoerd.

Het is een opmerkelijke stap, omdat de techniek achter qr-codes alles behalve nieuw is. Hij had al jaren door iDeal gebruikt kunnen worden. Daar komt bij dat inmiddels veel partijen bezig zijn met mobiel betalen via de veel snellere en efficiëntere NFC-technologie, zowel banken als technologiebedrijven.

Het is dan ook meer de vraag of deze nieuwe betaalmogelijkheid daadwerkelijk van de grond gaat komen. Er is ook nog niet bekend welke winkels er in de praktijk mee aan de slag willen.