Iedereen mag een ruimteschip bouwen: NASA geeft 56 patenten vrij

Als SpaceX en Blue Origin ons één ding leren, dan is het wel dat concurrentie de ruimtevaart aardig kan helpen. Beide bedrijven proberen immers de ruimte in te schieten en lijken constant te worden gemotiveerd door andermans voortgang. Meer concurrentie op de markt helpt dus kennelijk om als mensheid de ruimte in te gaan – en daar draagt NASA graag een steentje aan bij. De ruimteorganisatie heeft 56 patent vrij beschikbaar gesteld, waardoor iedereen ze mag gebruiken. Dat maakt het een stuk makkelijker om je eigen commerciële raketbouwbedrijfje te starten.

De 56 NASA-patenten mogen gratis door iedereen worden gebruikt, zonder dat daar licentiegeld voor betaald hoeft te worden. Op die manier wil NASA zowel ruimtebedrijven als andere instanties op weg helpen, vertelt een woordvoerder in een persbericht:

Deze technologieën werden ontwikkeld om te helpen bij NASA-missies, maar kunnen ook van pas komen voor andere applicaties. Ze kunnen zonder enige kosten worden gebruikt door ruimte-initiatieven en andere bedrijven. Dat bespaart hun tijd, kosten en papierwerk dat normaal nodig is om dit soort uitvindingen via een licentie te bemachtigen.

Onder de patenten valt veel algemene NASA-technologie, zoals bouwprocessen en raketontwerpen. Je zult er geen geheime technologieën in aantreffen, maar tussen de uitvindingen zit een hoop voor de bouw van een standaardraket.