Ierland gaat in beroep tegen Europese belastingboete Apple

De Ierse regering gaat in beroep tegen een belastingaanslag van 13 miljard euro die is opgelegd aan Apple. Dat schrijft persbureau Reuters. Een woordvoerder zegt tegen Reuters dat er woensdag een motie wordt ingediend om het besluit te bekrachtigen.

Deze week werd bekend dat Apple in Ierland alsnog 13 miljard euro aan belasting moet betalen. Apple gebruikte Ierland om over zijn winst in Europa extreem weinig belasting te betalen. De Europese Commissie oordeelde deze week dat Ierland inderdaad oneerlijke belastingvoordelen heeft verleend aan Apple.

Tim Cook

Tim Cook, de CEO van Apple, zei gisteren tegen de Ierse publieke omroep RTÉ dat oordeel ‘belachelijk’ te vinden. Hij noemde de beslissing van de Europese Commissie een ‘oneerlijk politiek besluit’. Volgens hem hebben zowel Apple als de Ierse overheid niets fout gedaan.

Hij rekende er dan ook al op dat de overheid ‘de juiste beslissing zou nemen’ door in beroep te gaan. Apple zelf maakte al direct bekend de beslissing van de Europese Commissie aan te vechten.

Door het beroep maakt Ierland duidelijk dat het Apple steunt om zich zo te profileren als aantrekkelijk vestigingsland voor multinationals. Dit levert het land namelijk veel economische voordelen en werkgelegenheid op.