IKEA en Apple werken samen om je te laten zien hoe meubels eruit zien in je huis

We wist al dat IKEA gebruik zou gaan maken van Apple’s ARKit om augmented reality in te gaan zetten. De meubelgigant is een zogenaamde launchpartner voor de augmented reality-mogelijkheden die ingebouwd zitten in iOS 11, dat dit najaar uitkomt. Tegenover het Zweedse Digital.di heeft IKEA nu ook meer duidelijkheid gegeven over wat het bedrijf precies wil doen met de technologie.

Niet geheel verrassend wil IKEA laten zien hoe meubels eruit zien in je huis, nog voordat je ze hebt gekocht. Het idee is dat je foto’s maakt van je huis en dat je hier realistische renders van de meubels van IKEA in kan plaatsen. Bijvoorbeeld een bank of een kast.

Volgens Michael Valdsgaard, verantwoordelijk voor de digitale transformatie bij IKEA, kan de technologie van Apple de meubels tot op de millimeter nauwkeurig in de ruimte plaatsen. Daarbij past het de grootte en belichting van het meubelstuk ook nog eens op de situatie.

In eerste instantie zitten er 5600 meubels in de app, maar waarschijnlijk kun je er nog niet meteen thuis aan de slag. Zoals het er nu naar uitziet is de app in eerste instantie enkel op tablets in de winkel te gebruiken. Uiteindelijk moet je via de app echter thuis een meubelstuk kunnen bekijken in je eigen huis en deze vervolgens online kunnen bestellen, is het plan.

Virtual reality

Eerder kwam IKEA al met een virtual reality-app waarmee je middels een HTC Vive rond kunt lopen in een keuken die je hebt ontworpen. Hierbij kun je allerlei onderdelen in het uiterlijk aanpassen en bijvoorbeeld ook bekijken hoe de keuken er vanuit het perspectief van een kind uitziet.