IKEA gaat meubels verkopen via webwinkels als Amazon en Ali Baba

Binnenkort kun je je IKEA-meubilair niet alleen bij IKEA zelf kopen, maar ook bij webwinkels als Amazon en Ali Baba. Het bedrijf gaat zijn spullen namelijk aanbieden van derden, zegt Bestuursvoorzitter Torbjörn Lööf van Inter Ikea, tegenover de Financial Times.

De afgelopen jaar zijn er steeds minder mensen in de fysieke winkels van IKEA te vinden. Daarom wordt nu besloten om meer online aan te gebieden. Een flinke koerswijziging, want in de 74 jaar dat het bedrijf bestaat is altijd alles in eigen beheer gehouden. Tot nu dus.

“Traditioneel is de hele keten van Ikea gericht op bezorging aan winkels”, vertelt Lööf. “We willen leren, we willen ontdekken hoe we onze identiteit kunnen behouden op een platform van een derde partij” Hij wil echter nog niet zeggen welke platformen de meubels van het Zweedse bedrijf gaat aanbieden. Maar ondertussen gaan er flink wat geruchten rond over Amazon en Ali Baba.

De Zweedse keten gaat verder een test uitvoeren met kleinere winkels in het centrum van steden. Daarbij wordt maar een deel van de producten aangeboden. Ook komen er aparte showrooms voor keukens en ophaalpunten voor bestellingen.

Cijfers zijn nog goed

Toch zijn de cijfers van de meubelgigant vooralsnog goed te noemen. Waar de fysieke winkels met terugloop kampen, neemt de omzet via de webwinkel en de app nog wel toe. In het fiscale jaar 2017 zette het bedrijf maar liefst 34,1 miljard euro om, zo werd gisteren bekend. Dat is een stijging van 3,8 procent ten opzichte van een jaar eerder. En in Nederland gaat het zelfs nog beter: hier werd een stijging van 4,3 procent gerapporteerd.

Een woordvoerder bevestigt tegenover de Volkskrant echter dat ook hier het bezoek aan de showroom afneemt, terwijl de webwinkel groeit. “Wij zien dat niet als terugloop, maar als verschuiving.”

IKEA heeft in totaal 403 winkels en volgend jaar moeten er nog 22 bijkomen in landen als India en Letland. In totaal is het bedrijf in 49 landen actief. In de komende vijf jaar wil het ook actief worden in Zuid-Amerika.