Wetenschappelijk bewezen: Dit nummer van Imogen Heap laat baby’s lachen

Iedereen met een baby weet het: je kleintje laten lachen is niet altijd even gemakkelijk. Maar wat nou als je dat met niets meer dan een nummer kunt doen? Caspar Addyman van de University of London for C&G Baby Club heeft precies dit samen met Grammy-winnares Imogen Heap gedaan. Addyman schreef er over op The Conversation.

Bij baby’s is het vrij lastig om te ontdekken wat ze nu precies leuk vinden. Ze kunnen je het immers niet vertellen. Maar er zijn wel diverse onderzoeken naar gedaan. We weten bijvoorbeeld dat kinderen muziek kunnen horen en onthouden als ze nog in de baarmoeder zitten. Een reden dat je moeders in films met een koptelefoon op hun zwangere buik ziet zitten.

Maar we weten ook wat specifiekere dingen. Kinderen genieten meer van een vrouwelijke stem en kunnen het tempo van een nummer onthouden. Wat we echter niet weten is hoe ze emotioneel gezien reageren op muziek. Addyman wilde dat uitzoeken en deed dat dus ook. Het resultaat? Een nummer waarvan wetenschappelijk bewezen is dat het baby’s blij maakt.

Componeren

Het uiteindelijk nummer heeft dus ook een vrouwelijke stem, namelijk die van Imogen Heap, een hoog tempo en  een herhaaldelijke melodie. Daarnaast zitten er een aantal grappige geluiden in, want daar houden baby’s van (en dat weet iedere ouder). Die geluiden werden bepaald door ongeveer 2500 ouders uit de C&G Baby Club en de Heapäs fanclub. Zij konden stemmen op rare geluiden, en de top tien bestaat nu uit onder meer “boe!”, “frambozen” en het geluid van niezen.

De muziek werd tijdens het componeren getest op 26 baby’s. De kinderen verschilden in leeftijd. Sommigen waren slechts zes maanden oud, anderen al een jaar. Een van de kinderen was de dochter van Heap, Scout. Uiteindelijk bleken twintig baby’s een duidelijke – en dezelfde – voorkeur te hebben voor een bepaalde melodie. Pluspunt: ook de ouders waren positief.

Er is geen garantie dat je kind na het luisteren van het nummer ook vrolijk in het rond springt of keihard begint te lachen. Er is echter wel een vrij grote kans dat hij of zij het nummer erg leuk vindt. En jij dus ook.