Implanteerbare medische apparatuur maakt lichaam kwetsbaar voor hacking

De Bionische Man is een onderwerp uit vele science fictionverhalen. Mensen met robotische onderdelen of technologie in zich spreken nu eenmaal tot de verbeelding. Maar hoe mooi het er ook uit ziet en hoe goed de opties zijn, er zitten een aantal onverwachte risico’s verbonden aan deze bionische onderdelen. Stel je voor dat je gehackt wordt?

Sadie Creese, directeur van de Global Centre for Cyber Security Capacity, verwacht dat in de toekomst alle chronische patiënten een medisch apparaatje geïmplanteerd krijgen.

“They will be measuring vital signs, reaching back to the health care providers, whoever that might be and wherever they’re based. So you can imagine consultants and doctors around the world, or your local doctor, firing up a single app and being able to receive alerts on a patient.” zegt Creese.

Als een elektronisch apparaat in je lichaam geplaatst wordt, bijvoorbeeld een pacemaker, dat is het een logische stap om hier ook een internetverbinding in te plaatsen. Zo kun je namelijk zien wat het apparaatje allemaal doet en of het goed functioneert.

Als hacker is het dan mogelijk om toegang te krijgen tot dit soort devices en deze controleren. Hierdoor raakt niet alleen de privacy van de medische gegevens van iemand in het geding, maar kan ook iemand persoonlijk aangevallen worden in het geval dat de hacker besluit een device uit te schakelen.

Bionic-hand-teaser

Sociaal psycholoog Bertolt Meyer heeft een bionisch hand. Bij de hand hoort een iPhone app. Stel dat iemand zijn iPhone hackt, zegt Meyer, dan kunnen zij ook zijn hand besturen. Door dit soort apparaten te hacken kunnen apparaten die gemaakt zijn om levens te redden, levensbedreigend worden.

Cybersecurity wordt met draadloze apparatuur opeens persoonlijk in plaats van een zaak voor grote bedrijven. Toch zal het voorlopig nog wel meevallen met de persoonlijke gevallen. Nog niet heel veel mensen hebben dit soort bionische onderdelen in hun lichaam. Maar als dit aantal groeit, zal ook de interesse van hackers groeien.